Your browser does not support JavaScript! Karp pieczony w maśle z pieczarkami, szpinakiem i groszkiem - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Składniki

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Czy wiesz, że...

Groszek jest jedną z najwcześniej uprawianych przez człowieka roślin. Jego najstarsze nasiona odnaleziono w Anatolii, Iranie, Palestynie i Grecji, i uważa się, że pochodzą jeszcze z epoki kamienia. (więcej)


Przygotowanie

1

Karp pieczony w maśle z pieczarkami, szpinakiem i groszkiem - Krok 1

Rybę myjemy i osuszamy. Oprószamy solą, pieprzem i skrapiamy połową soku z cytryny. Odstawiamy na 10 minut.

2

Karp pieczony w maśle z pieczarkami, szpinakiem i groszkiem - Krok 2

Karpia układamy w naczyniu żaroodpornym i obkładamy połową masła. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 15 minut.

3

Karp pieczony w maśle z pieczarkami, szpinakiem i groszkiem - Krok 3

W międzyczasie podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka i plasterki pieczarek na złoty kolor. Na koniec dodajemy drobno posiekany czosnek i oprószamy solą i pieprzem.

4

Karp pieczony w maśle z pieczarkami, szpinakiem i groszkiem - Krok 4

Na podpieczoną rybę wykładamy pieczarki z cebulą i skrapiamy całość pozostałym sokiem z cytryny. Ponownie wstawiamy do piekarnika na 10 minut.

5

Karp pieczony w maśle z pieczarkami, szpinakiem i groszkiem - Krok 5

Na patelnię, na której smażyły się pieczarki, wrzucamy szpinak i groszek. Podgrzewamy 15 sekund i przekładamy na talerz. Dodajemy upieczonego karpia i posypujemy natką.

:)

Karp pieczony w maśle z pieczarkami, szpinakiem i groszkiem

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu