
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- łatwe
Groszek osączamy i płuczemy. Buraczki ścieramy na tarce. Jajka obieramy ze skorupek i również ścieramy na tarce. Śledzie kroimy w kostkę. Cebulę drobno siekamy i sparzamy wrzątkiem.
Śmietanę łączymy z majonezem. Doprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy.
W naczyniu, w którym będziemy serwować sałatkę, układamy warstwowo przygotowane wcześniej składniki. Na dół kładziemy starte buraczki, następnie śledzia, sos, cebulę, groszek i jajko.
Siekamy szczypiorek i posypujemy nim sałatkę.
Groszek jest jedną z najwcześniej uprawianych przez człowieka roślin. Jego najstarsze nasiona odnaleziono w Anatolii, Iranie, Palestynie i Grecji, i uważa się, że pochodzą jeszcze z epoki kamienia. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej