Your browser does not support JavaScript!

Składniki

  • 120 g Pieczarek marynowanych tradycyjnych Bonduelle 314 ml

  • 1 awokado (ok. 250 g)

  • 200 g wędzonego łososia w plastrach

  • 50 g czerwonej cebuli

  • 35 g ciemnych oliwek, np. kalamata

  • 30 ml oliwy EV

  • 25 g rukoli

  • 1 cytryna

  • 1 łyżeczka ziarnistej musztardy

  • Sól, pieprz

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Przygotowanie

1

Warstwowa sałatka z wędzonego łososia i marynowanych pieczarek z awokado - Krok 1

Drobno siekamy łososia, marynowane pieczarki, oliwki i połowę cebuli.

2

Warstwowa sałatka z wędzonego łososia i marynowanych pieczarek z awokado - Krok 2

Posiekane składniki przekładamy do miski. Dodajemy musztardę, skórkę otartą z połowy cytryny, pieprz oraz sól do smaku. Uwaga – ryba jest słona, więc sól może nie być konieczna. Mieszamy i odstawiamy.

3

Warstwowa sałatka z wędzonego łososia i marynowanych pieczarek z awokado - Krok 3

Awokado obieramy i kroimy w kostkę. Od razu skrapiamy sokiem z cytryny.

4

Warstwowa sałatka z wędzonego łososia i marynowanych pieczarek z awokado - Krok 4

Do rukoli dodajemy drugą połowę cebuli pokrojonej w piórka. Doprawiamy lekko solą, pieprzem i skrapiamy oliwą.

5

Warstwowa sałatka z wędzonego łososia i marynowanych pieczarek z awokado - Krok 5

W przezroczystym naczyniu (większym lub na pojedyncze porcje) układamy warstwowo awokado oraz sałatkę z łososia. Na górze układamy piórka czerwonej cebuli z rukolą. Dekorujemy połówkami marynowanych pieczarek.

:)

Warstwowa sałatka z wędzonego łososia i marynowanych pieczarek z awokado

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral

Czy wiesz, że...

Pierwsze jej hodowle zakładane były we Francji jeszcze w XVI wieku. Była to zasługa francuskiego agronoma Oliviera de Serres. Pierwsze pieczarki wyhodowane we Francji były bardzo drogie i uchodziły za rarytas, prawie na równi z truflami. Szybko jednak zyskały dużą popularność, nie tylko we Francji. (więcej)

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu