
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- łatwe
Drobno siekamy łososia, marynowane pieczarki, oliwki i połowę cebuli.
Posiekane składniki przekładamy do miski. Dodajemy musztardę, skórkę otartą z połowy cytryny, pieprz oraz sól do smaku. Uwaga – ryba jest słona, więc sól może nie być konieczna. Mieszamy i odstawiamy.
Awokado obieramy i kroimy w kostkę. Od razu skrapiamy sokiem z cytryny.
Do rukoli dodajemy drugą połowę cebuli pokrojonej w piórka. Doprawiamy lekko solą, pieprzem i skrapiamy oliwą.
W przezroczystym naczyniu (większym lub na pojedyncze porcje) układamy warstwowo awokado oraz sałatkę z łososia. Na górze układamy piórka czerwonej cebuli z rukolą. Dekorujemy połówkami marynowanych pieczarek.
Pierwsze jej hodowle zakładane były we Francji jeszcze w XVI wieku. Była to zasługa francuskiego agronoma Oliviera de Serres. Pierwsze pieczarki wyhodowane we Francji były bardzo drogie i uchodziły za rarytas, prawie na równi z truflami. Szybko jednak zyskały dużą popularność, nie tylko we Francji. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej