
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 20 min.
- łatwe
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą.
Jajko gotujemy na twardo, studzimy, obieramy ze skorupki.
Ogórek i rzodkiewkę kroimy w plasterki. Pomidorki kroimy na pół, cebulkę w piórka. Łososia kroimy na mniejsze kawałki. Szpinak myjemy i osuszamy.
W miseczce umieszczamy oliwę, sok z cytryny, sól, pieprz i listki tymianku. Łączymy przy pomocy łyżeczki.
W misce umieszczamy makaron, łososia, cebulkę, rzodkiewki, ogórek, osączoną kukurydzę, pokrojone jajko, szpinak i pomidory. Wlewamy dressing, delikatnie mieszamy. Przed podaniem sałatkę można schłodzić przez pół godziny w lodówce.
Kukurydza to obok pszenicy i ryżu najpopularniejsza roślina uprawna świata. Jeden jej “kłos” może ważyć 40 dag. Kukurydza była podstawowym pożywieniem Inków, Azteków i Majów. Dziś jada się ją głównie w postaci płatków, kasz i mąki kukurydzianej. Wszyscy znają popcorn, a popularnością zaczyna cieszyć się też olej kukurydziany. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej