
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- łatwe
Kaszę gotujemy według opisu na opakowaniu. Przekładamy do miski, studzimy.
Brokuł gotujemy do miękkości, odcedzamy, przelewamy zimną wodą. Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki, fetę i suszone pomidory kroimy w kostkę.
Oregano drobno siekamy. W małej miseczce mieszamy razem oliwę, sok z cytryny i oregano, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Do miski z bulgurem dodajemy brokuły, fetę, suszone pomidory, granat i osączony zielony groszek. Całość polewamy dressingiem, mieszamy.
Groszek jest jedną z najwcześniej uprawianych przez człowieka roślin. Jego najstarsze nasiona odnaleziono w Anatolii, Iranie, Palestynie i Grecji, i uważa się, że pochodzą jeszcze z epoki kamienia. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej