
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- łatwe
Kaszę jaglaną ugotować w lekko osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.
Pokroić w drobną kostkę papryki i cebulę. Posiekać natkę pietruszki. Ostrym nożem ściąć z pomarańczy skórkę razem z albedo. Wyfiletować pomarańczę. Czynność wykonać nad miską. Zgromadzony na dnie sok zachować.
Do kaszy jaglanej dodać osączone czerwoną fasolę i kukurydzę, posiekaną cebulę i paprykę oraz fileciki z pomarańczy. Wymieszać.
Połączyć sok pomarańczowy z olejem sezamowym, solą i kolorowym pieprzem. Dodać do kaszy jaglanej i ponownie wymieszać. Posypać natką pietruszki.
Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej