
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- średnie
Kapustę kroimy na pół i siekamy w wąskie paseczki.
Ogórka nie obieramy i kroimy w kostkę.
Pomidorki kroimy na pół.
Mieszamy majonez, jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz do smaku.
Kukurydzę osączamy i łączymy wszystkie pokrojone warzywa. Zalewamy sosem i mieszamy.
Kukurydza to obok pszenicy i ryżu najpopularniejsza roślina uprawna świata. Jeden jej “kłos” może ważyć 40 dag. Kukurydza była podstawowym pożywieniem Inków, Azteków i Majów. Dziś jada się ją głównie w postaci płatków, kasz i mąki kukurydzianej. Wszyscy znają popcorn, a popularnością zaczyna cieszyć się też olej kukurydziany. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej