
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 1 godz.
- średnie
Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Na rozgrzaną oliwę wrzucamy jarmuż i podsmażamy 2 minuty. Dodajemy osączoną fasolę. Dusimy kilka minut, aż fasola zmięknie.
Na osobnej patelni podsmażamy plastry boczku, aż będzie chrupiący.
Do fasoli z jarmużem dodajemy kawałki sera. Przyprawiamy solą i pieprzem. Podgrzewamy do momentu roztopienia. Kaszę podajemy z sosem z fasoli i plastrami bekonu.
Fasola flażoletka przybyła do Europy z Ameryki w XVI wieku. Ta mała blado-zielona fasolka, została pierwszy raz wyhodowana we Francji w XIX wieku przez Gabriela Chevrier. Fasolka ta rośnie w ciepłym klimacie, jest zbierana we wrześniu i październiku, a jej wysokość może sięgać nawet 7 metrów. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej