
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- łatwe
Kurki oczyszczamy pędzlem (nie myjemy), większe przekrawamy na pół. Cebulę drobno kroimy.
Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła, dodajemy łyżkę oliwy i szklimy połowę pokrojonej cebuli, dodajemy kurki i lekko je rumienimy. Przekładamy wszystko do miseczki.
Na pozostałym maśle i oliwie szklimy resztę cebuli, dodajemy kaszę i prażymy kilka minut. Podlewamy szklanką bulionu i gotujemy na średnim ogniu, często mieszamy. Dodajemy kolejne porcje bulionu, aż kasza będzie al dente (około 15 minut).
Z ostatnią porcją bulionu do kaszy dodajemy grzyby, groszek i parmezan. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze 3 minuty. Na koniec dodajemy natkę pietruszki i tymianek.
Groszek jest jedną z najwcześniej uprawianych przez człowieka roślin. Jego najstarsze nasiona odnaleziono w Anatolii, Iranie, Palestynie i Grecji, i uważa się, że pochodzą jeszcze z epoki kamienia. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej