Your browser does not support JavaScript!

Kaszotto z czarną fasolą, jarmużem i dynią

Składniki

  • Czarna Fasola Bonduelle Porcja na Raz (2×106 ml)
  • 300 g dyni np hokkaido
  • 100 g jarmużu
  • 150 g kaszy pęczak
  • 50 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g parmezanu
  • 75 ml śmietanki kremówki
  • 50 g masła
  • 25 ml oliwy
  • kilka gałązek tymianku lub 1/2 łyżeczki suszonego
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

Czy wiesz, że...


Przygotowanie

1.

Kaszotto z czarną fasolą, jarmużem i dynią - Krok 1

Cebulę i czosnek siekamy i szklimy na oliwie. Nie rumienimy.

2.

Kaszotto z czarną fasolą, jarmużem i dynią - Krok 2

Do podsmażonej cebuli z czosnkiem wsypujemy dokładnie wypłukaną i odsączoną kaszę i podsmażamy. Po chwili dodajemy tymianek i podlewamy stopniowo wodą lub opcjonalnie bulionem. Dusimy pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. Gdy kasza wchłonie cały płyn, ponownie podlewamy niewielką ilością wody,i powtarzamy czynność do momentu aż kasz będzie miękka, czyli około 20 minut.

3.

Kaszotto z czarną fasolą, jarmużem i dynią - Krok 3

Gdy kasza się gotuje, kroimy dynię w kostkę (dyni hokkaido nie obieramy, inne odmiany musimy najpierw obrać ze skórki), skrapiamy oliwą, oprószamy solą i pieprzem i pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut.

4.

Kaszotto z czarną fasolą, jarmużem i dynią - Krok 4

Jarmuż krótko obgotowujemy w osolonym wrzątku.

5.

Kaszotto z czarną fasolą, jarmużem i dynią - Krok 5

Gdy kasza jest już miękka, dodajemy kremówkę i starty parmezan. Mieszamy. Dodajemy masło, upieczoną dynię, jarmuż i osączoną i opłukaną czarną fasolę. Mieszamy i doprawiamy do smaku. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.

Smacznego!

Kaszotto z czarną fasolą, jarmużem i dynią

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności i Regulaminem. Rozumiem

Wyniki wyszukiwania

Nie znaleziono wpisów

Nie znaleziono żadnych wpisów w tej sekcji strony.