Your browser does not support JavaScript! Kaszotto z czarną fasolą, jarmużem i dynią - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Składniki

  • Czarna Fasola Bonduelle Porcja na Raz (2×106 ml)

  • 300 g dyni np hokkaido

  • 100 g jarmużu

  • 150 g kaszy pęczak

  • 50 g cebuli

  • 2 ząbki czosnku

  • 50 g parmezanu

  • 75 ml śmietanki kremówki

  • 50 g masła

  • 25 ml oliwy

  • kilka gałązek tymianku lub 1/2 łyżeczki suszonego

  • 1/2 pęczka natki pietruszki

  • sól

  • pieprz

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Czy wiesz, że...

Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)


Przygotowanie

1

Kaszotto z czarną fasolą, jarmużem i dynią - Krok 1

Cebulę i czosnek siekamy i szklimy na oliwie. Nie rumienimy.

2

Kaszotto z czarną fasolą, jarmużem i dynią - Krok 2

Do podsmażonej cebuli z czosnkiem wsypujemy dokładnie wypłukaną i odsączoną kaszę i podsmażamy. Po chwili dodajemy tymianek i podlewamy stopniowo wodą lub opcjonalnie bulionem. Dusimy pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. Gdy kasza wchłonie cały płyn, ponownie podlewamy niewielką ilością wody,i powtarzamy czynność do momentu aż kasz będzie miękka, czyli około 20 minut.

3

Kaszotto z czarną fasolą, jarmużem i dynią - Krok 3

Gdy kasza się gotuje, kroimy dynię w kostkę (dyni hokkaido nie obieramy, inne odmiany musimy najpierw obrać ze skórki), skrapiamy oliwą, oprószamy solą i pieprzem i pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut.

4

Kaszotto z czarną fasolą, jarmużem i dynią - Krok 4

Jarmuż krótko obgotowujemy w osolonym wrzątku.

5

Kaszotto z czarną fasolą, jarmużem i dynią - Krok 5

Gdy kasza jest już miękka, dodajemy kremówkę i starty parmezan. Mieszamy. Dodajemy masło, upieczoną dynię, jarmuż i osączoną i opłukaną czarną fasolę. Mieszamy i doprawiamy do smaku. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.

:)

Kaszotto z czarną fasolą, jarmużem i dynią

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu