
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 45 min.
- średnie
Cebulę i czosnek siekamy i szklimy na oliwie. Nie rumienimy.
Do podsmażonej cebuli z czosnkiem wsypujemy dokładnie wypłukaną i odsączoną kaszę i podsmażamy. Po chwili dodajemy tymianek i podlewamy stopniowo wodą lub opcjonalnie bulionem. Dusimy pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. Gdy kasza wchłonie cały płyn, ponownie podlewamy niewielką ilością wody,i powtarzamy czynność do momentu aż kasz będzie miękka, czyli około 20 minut.
Gdy kasza się gotuje, kroimy dynię w kostkę (dyni hokkaido nie obieramy, inne odmiany musimy najpierw obrać ze skórki), skrapiamy oliwą, oprószamy solą i pieprzem i pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut.
Jarmuż krótko obgotowujemy w osolonym wrzątku.
Gdy kasza jest już miękka, dodajemy kremówkę i starty parmezan. Mieszamy. Dodajemy masło, upieczoną dynię, jarmuż i osączoną i opłukaną czarną fasolę. Mieszamy i doprawiamy do smaku. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.
Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej