
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 15 min.
- łatwe
Paprykę i ser żółty kroimy w kostkę. Szczypior drobno siekamy.
W salaterce umieszczamy ser, paprykę, dymkę. Dodajemy osączone cebulki oraz osączoną i przepłukaną na sicie fasolę flażoletkę.
Sałatkę doprawiamy pieprzem i niewielką ilością soli. Dodajemy kilka łyżek majonezu. Mieszamy.
Fasola flażoletka przybyła do Europy z Ameryki w XVI wieku. Ta mała blado-zielona fasolka, została pierwszy raz wyhodowana we Francji w XIX wieku przez Gabriela Chevrier. Fasolka ta rośnie w ciepłym klimacie, jest zbierana we wrześniu i październiku, a jej wysokość może sięgać nawet 7 metrów. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej