
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 1 godz.
- średnie
Pomidory kroimy na ćwiartki. Dodajemy oliwę, czosnek i cebulę. Miksujemy na gładki mus.
W szerokim rondlu dusimy pomidory do momentu, aż lekko zgęstnieją, około 20 minut. Dodajemy kukurydzę i papryczki jalapeno (ilość wg uznania) i jeszcze chwilę gotujemy.
Odparowaną masę ponownie miksujemy.
Zmiksowane warzywa przelewamy przez sito.
Ketchup ponownie zagotowujemy. Doprawiamy octem, solą i pieprzem do smaku. W razie konieczności dodajemy szczyptę cukru. Pasteryzujemy w niewielkich słoiczkach lub podajemy po wystudzeniu.
Kukurydza to obok pszenicy i ryżu najpopularniejsza roślina uprawna świata. Jeden jej “kłos” może ważyć 40 dag. Kukurydza była podstawowym pożywieniem Inków, Azteków i Majów. Dziś jada się ją głównie w postaci płatków, kasz i mąki kukurydzianej. Wszyscy znają popcorn, a popularnością zaczyna cieszyć się też olej kukurydziany. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej