Your browser does not support JavaScript!

Kimchi z kiełkami fasoli mung

Składniki

  • 1 puszka Kiełków fasoli Mung Bonduelle 425 ml
  • 1 kg kapusty pekińskiej
  • 250 ml wody
  • 200 g soli
  • 100 g cebuli
  • 30 g płatków papryki gochugaru (rodzaj chili do kimchi)
  • 30 g sezamu
  • 30 ml sosu sojowego jasnego
  • 30 ml sosu rybnego
  • 10 g imbiru
  • 10 g cukru
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 pęczek dymki

Czy wiesz, że...


Przygotowanie

1.

Kimchi z kiełkami fasoli mung - Krok 1

Kapustę kroimy w grubą kostkę lub ósemki. Zalewamy wodą z 200 g soli, lekko ubijamy lub ugniatamy i odstawiamy na 1 godzinę. Następnie płuczemy z nadmiaru soli.

2.

Kimchi z kiełkami fasoli mung - Krok 2
Z papryki, sezamu, imbiru, sosu sojowego i rybnego, czosnku oraz cukru przygotowujemy pastę do kimchi.

3.

Kimchi z kiełkami fasoli mung - Krok 3

Dodajemy pokrojoną cebulę oraz dymkę.

4.

Kimchi z kiełkami fasoli mung - Krok 4

Przygotowaną pastę oraz pokrojoną cebulę mieszamy z kapustą pekińską. Dociskamy talerzykiem i pozostawiamy w temperaturze pokojowej na 24 dni. Po tym czasie przekładamy do słoika razem z wytrąconym płynem i pozostawiamy na blacie kuchennym kolejne 1-2 dni.

5.

Kimchi z kiełkami fasoli mung - Krok 5

Gdy kimchi jest już wystarczająco kwaśne, przekładamy je do miseczki i mieszamy z kiełkami fasoli mung. Podajemy.

Smacznego!

Kimchi z kiełkami fasoli mung

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności i Regulaminem. Rozumiem

Wyniki wyszukiwania

Nie znaleziono wpisów

Nie znaleziono żadnych wpisów w tej sekcji strony.