Your browser does not support JavaScript!

Składniki

  • 1 puszka Kiełków fasoli Mung Bonduelle 425 ml

  • 1 kg kapusty pekińskiej

  • 250 ml wody

  • 200 g soli

  • 100 g cebuli

  • 30 g płatków papryki gochugaru (rodzaj chili do kimchi)

  • 30 g sezamu

  • 30 ml sosu sojowego jasnego

  • 30 ml sosu rybnego

  • 10 g imbiru

  • 10 g cukru

  • 2-3 ząbki czosnku

  • 1 pęczek dymki

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Przygotowanie

1

Kimchi z kiełkami fasoli mung - Krok 1

Kapustę kroimy w grubą kostkę lub ósemki. Zalewamy wodą z 200 g soli, lekko ubijamy lub ugniatamy i odstawiamy na 1 godzinę. Następnie płuczemy z nadmiaru soli.

2

Kimchi z kiełkami fasoli mung - Krok 2
Z papryki, sezamu, imbiru, sosu sojowego i rybnego, czosnku oraz cukru przygotowujemy pastę do kimchi.

3

Kimchi z kiełkami fasoli mung - Krok 3

Dodajemy pokrojoną cebulę oraz dymkę.

4

Kimchi z kiełkami fasoli mung - Krok 4

Przygotowaną pastę oraz pokrojoną cebulę mieszamy z kapustą pekińską. Dociskamy talerzykiem i pozostawiamy w temperaturze pokojowej na 24 dni. Po tym czasie przekładamy do słoika razem z wytrąconym płynem i pozostawiamy na blacie kuchennym kolejne 1-2 dni.

5

Kimchi z kiełkami fasoli mung - Krok 5

Gdy kimchi jest już wystarczająco kwaśne, przekładamy je do miseczki i mieszamy z kiełkami fasoli mung. Podajemy.

:)

Kimchi z kiełkami fasoli mung

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral

Czy wiesz, że...

Fasola Mung pochodzi z Azji i jest tam uprawiana od kilku tysięcy lat. Stamtąd rozprzestrzeniła się na sąsiednie rejony Azji, docierając na przełomie IX i X wieku n.e. do Afryki. (więcej)

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu