
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 2 godz.
- łatwe
Kapustę kroimy w grubą kostkę lub ósemki. Zalewamy wodą z 200 g soli, lekko ubijamy lub ugniatamy i odstawiamy na 1 godzinę. Następnie płuczemy z nadmiaru soli.
Dodajemy pokrojoną cebulę oraz dymkę.
Przygotowaną pastę oraz pokrojoną cebulę mieszamy z kapustą pekińską. Dociskamy talerzykiem i pozostawiamy w temperaturze pokojowej na 24 dni. Po tym czasie przekładamy do słoika razem z wytrąconym płynem i pozostawiamy na blacie kuchennym kolejne 1-2 dni.
Gdy kimchi jest już wystarczająco kwaśne, przekładamy je do miseczki i mieszamy z kiełkami fasoli mung. Podajemy.
Fasola Mung pochodzi z Azji i jest tam uprawiana od kilku tysięcy lat. Stamtąd rozprzestrzeniła się na sąsiednie rejony Azji, docierając na przełomie IX i X wieku n.e. do Afryki. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej