
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- łatwe
Kaszetki gotujemy 7-8 minut w lekko osolonym wrzątku.
Posiekane cebulę i czosnek szklimy na oliwie.
Dodajemy passatę i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy 500 ml bulionu i gotujemy 10-15 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i koperkiem. W razie konieczności blendujemy na gładki krem.
Kaszę z warzywami mieszamy z jajkiem i bułką tartą.
Formujemy klopsiki wielkości orzecha włoskiego i gotujemy je w pozostałym bulionie. Podajemy z zupą.
Znana od wieków soczewica wraca do łask dzięki walorom zarówno zdrowotnym, jak i smakowym. Jest to jedna z najstarszych roślin strączkowych, a repertuar dań, które możemy z niej przygotować jest bardzo bogaty. Z powodu wysokiej zawartości białka, zalecana jest w diecie wegetariańskiej. Lista wszystkich dobroczynnych składników tej rośliny jest jednak o wiele dłuższa. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej