Your browser does not support JavaScript!

Składniki

  • 2 Kaszetki z Soczewicą Bonduelle 160 g

  • 700 ml passaty lub przecieru pomidorowego

  • 700 ml bulionu warzywnego

  • 50 g cebuli

  • 15 ml oliwy

  • 10-15 g bułki tartej

  • 1 jajko

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 mały pęczek koperku

  • Sól i pieprz

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Przygotowanie

1

Klasyczna zupa pomidorowa z pulpecikami z soczewicy i kaszy - Krok 1

Kaszetki gotujemy 7-8 minut w lekko osolonym wrzątku.

2

Klasyczna zupa pomidorowa z pulpecikami z soczewicy i kaszy - Krok 2

Posiekane cebulę i czosnek szklimy na oliwie.

3

Klasyczna zupa pomidorowa z pulpecikami z soczewicy i kaszy - Krok 3

Dodajemy passatę i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy 500 ml bulionu i gotujemy 10-15 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i koperkiem. W razie konieczności blendujemy na gładki krem.

4

Klasyczna zupa pomidorowa z pulpecikami z soczewicy i kaszy - Krok 4

Kaszę z warzywami mieszamy z jajkiem i bułką tartą.

5

Klasyczna zupa pomidorowa z pulpecikami z soczewicy i kaszy - Krok 5

Formujemy klopsiki wielkości orzecha włoskiego i gotujemy je w pozostałym bulionie. Podajemy z zupą.

:)

Klasyczna zupa pomidorowa z pulpecikami z soczewicy i kaszy

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral

Czy wiesz, że...

Znana od wieków soczewica wraca do łask dzięki walorom zarówno zdrowotnym, jak i smakowym. Jest to jedna z najstarszych roślin strączkowych, a repertuar dań, które możemy z niej przygotować jest bardzo bogaty. Z powodu wysokiej zawartości białka, zalecana jest w diecie wegetariańskiej. Lista wszystkich dobroczynnych składników tej rośliny jest jednak o wiele dłuższa. (więcej)

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu