Your browser does not support JavaScript!

Klasyczne falafele z sosem tahini i warzywami

Składniki

  • Cieciorka Bonduelle Porcja na Raz (2×106 ml)
  • 200 g świeżego ogórka
  • 75 g czerwonej cebuli
  • 50 ml jogurtu naturalnego
  • 25 g sezamowej pasty tahini
  • 20 g mąki pszennej
  • 20 ml oliwy EV
  • 4 bułki typu pita
  • 1 żółtko
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 główka sałaty rzymskiej
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki mieszanki przypraw do falafeli: kolendry, mielonej ostrej papryki, kuminu, imbiru, gałki muszkatołowej, cynamonu, kardamonu
  • Sok z ½ cytryny
  • Sól i pieprz
  • Natka pietruszki
  • Olej do smażenia (ok. 300 ml)

Czy wiesz, że...


Przygotowanie

1.

Klasyczne falafele z sosem tahini i warzywami - Krok 1

Jogurt mieszamy z oliwą, pastą tahini oraz sokiem z cytryny. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i odstawiamy.

2.

Klasyczne falafele z sosem tahini i warzywami - Krok 2

Osączoną z zalewy cieciorkę miksujemy z mąką, sodą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, przyprawami oraz żółtkiem. Masa powinna być jednolita, ale nie zupełnie gładka. Doprawiamy solą i pieprzem.

3.

Klasyczne falafele z sosem tahini i warzywami - Krok 3

Z masy formujemy kulki wielkości niewielkich orzechów włoskich i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

4.

Klasyczne falafele z sosem tahini i warzywami - Krok 4

Cebulę kroimy w piórka, ogórek w plastry, a sałatę dzielimy na listki.

5.

Klasyczne falafele z sosem tahini i warzywami - Krok 5

Na pieczywie układamy warzywa i gotowe falafele. Polewamy sosem tahini.

Smacznego!

Klasyczne falafele z sosem tahini i warzywami

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności i Regulaminem. Rozumiem

Wyniki wyszukiwania

Nie znaleziono wpisów

Nie znaleziono żadnych wpisów w tej sekcji strony.