Your browser does not support JavaScript!

Składniki

  • Cieciorka Bonduelle Porcja na Raz (2×106 ml)

  • 200 g świeżego ogórka

  • 75 g czerwonej cebuli

  • 50 ml jogurtu naturalnego

  • 25 g sezamowej pasty tahini

  • 20 g mąki pszennej

  • 20 ml oliwy EV

  • 4 bułki typu pita

  • 1 żółtko

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 główka sałaty rzymskiej

  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej

  • ½ łyżeczki mieszanki przypraw do falafeli: kolendry, mielonej ostrej papryki, kuminu, imbiru, gałki muszkatołowej, cynamonu, kardamonu

  • Sok z ½ cytryny

  • Sól i pieprz

  • Natka pietruszki

  • Olej do smażenia (ok. 300 ml)

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Przygotowanie

1

Klasyczne falafele z sosem tahini i warzywami - Krok 1

Jogurt mieszamy z oliwą, pastą tahini oraz sokiem z cytryny. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i odstawiamy.

2

Klasyczne falafele z sosem tahini i warzywami - Krok 2

Osączoną z zalewy cieciorkę miksujemy z mąką, sodą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, przyprawami oraz żółtkiem. Masa powinna być jednolita, ale nie zupełnie gładka. Doprawiamy solą i pieprzem.

3

Klasyczne falafele z sosem tahini i warzywami - Krok 3

Z masy formujemy kulki wielkości niewielkich orzechów włoskich i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

4

Klasyczne falafele z sosem tahini i warzywami - Krok 4

Cebulę kroimy w piórka, ogórek w plastry, a sałatę dzielimy na listki.

5

Klasyczne falafele z sosem tahini i warzywami - Krok 5

Na pieczywie układamy warzywa i gotowe falafele. Polewamy sosem tahini.

:)

Klasyczne falafele z sosem tahini i warzywami

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral

Czy wiesz, że...

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu