
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 20 min.
- łatwe
Posiekaną cebulę i czosnek przesmażamy na maśle.
Dodajemy ryż z marchewki i smażymy 3-5 minut. 2-3 łyżki przesmażonej marchewki odkładamy do dekoracji.
Warzywa zalewamy bulionem i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy 7-10 minut.
Zupę miksujemy na krem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Zupę przelewamy do talerzy. Polewamy śmietanką, oprószamy pieprzem cayenne i posypujemy dymką oraz odłożonym wcześniej ryżem z marchewki. Podajemy.
Marchewka ma już ponad kilka tysięcy lat. Jej ojczyzną są najprawdopodobniej Chiny, jednak marchewka w tamtych czasach wyglądała i smakowała zupełnie inaczej. W starożytności można było spróbować białej marchewki. Dopiero w XVII wieku w Holandii wyhodowano jej pomarańczową, popularną dzisiaj odmianę. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej