Your browser does not support JavaScript! Marokańska zupa z batatami i soczewicą - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Składniki

  • 1 puszka Soczewicy “Ugotowane na parze” Bonduelle 425 ml

  • 1½ l bulionu

  • 2 bataty

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 duża cebula

  • 1 marchewka

  • 2 łyżki oleju

  • 1 łyżeczka startego imbiru

  • 1 łyżeczka kurkumy

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • Sól

  • Natka pietruszki

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Czy wiesz, że...

Znana od wieków soczewica wraca do łask dzięki walorom zarówno zdrowotnym, jak i smakowym. Jest to jedna z najstarszych roślin strączkowych, a repertuar dań, które możemy z niej przygotować jest bardzo bogaty. Z powodu wysokiej zawartości białka, zalecana jest w diecie wegetariańskiej. Lista wszystkich dobroczynnych składników tej rośliny jest jednak o wiele dłuższa. (więcej)


Przygotowanie

1

Marokańska zupa z batatami i soczewicą - Krok 1

W garnku rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać pokrojone w kostkę cebulę i marchewkę, podsmażać do miękkości.

2

Marokańska zupa z batatami i soczewicą - Krok 2

Dodać starty imbir i czosnek, dusić jeszcze minutę.

3

Marokańska zupa z batatami i soczewicą - Krok 3

Wrzucić przyprawy, następnie wlać bulion i pokrojone w kostkę bataty. Gotować, aż słodkie ziemniaki będą odpowiednio miękkie. Dodać soczewicę, gotować razem jeszcze 3-4 minuty. Doprawić solą i pieprzem. Zupę podawać posypaną natką pietruszki.

:)

Marokańska zupa z batatami i soczewicą

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Magda Kucharzy

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu