
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- łatwe
W garnku rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać pokrojone w kostkę cebulę i marchewkę, podsmażać do miękkości.
Dodać starty imbir i czosnek, dusić jeszcze minutę.
Wrzucić przyprawy, następnie wlać bulion i pokrojone w kostkę bataty. Gotować, aż słodkie ziemniaki będą odpowiednio miękkie. Dodać soczewicę, gotować razem jeszcze 3-4 minuty. Doprawić solą i pieprzem. Zupę podawać posypaną natką pietruszki.
Znana od wieków soczewica wraca do łask dzięki walorom zarówno zdrowotnym, jak i smakowym. Jest to jedna z najstarszych roślin strączkowych, a repertuar dań, które możemy z niej przygotować jest bardzo bogaty. Z powodu wysokiej zawartości białka, zalecana jest w diecie wegetariańskiej. Lista wszystkich dobroczynnych składników tej rośliny jest jednak o wiele dłuższa. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej