Your browser does not support JavaScript! Ryba po grecku z kukurydzą na ostro - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Regularnie publikujemy nowe, inspirujące przepisy. Czy chcesz, aby Cię o nich powiadamiać?

Składniki

  • 200 g Kukurydzy Złocistej Bonduelle 425 ml

  • 700 g filetów z dorsza (lub innej białej ryby)

  • 250 g passaty pomidorowej

  • 100 g marchewki

  • 100 ml oleju rzepakowego

  • 70 g pietruszki

  • 70 g selera naciowego

  • 70 g jasnej części pora

  • 70 g czerwonej papryki

  • 50 g bułki tartej

  • 15 g mąki pszennej

  • 8 g papryczki chili

  • 1 jajko

  • ½ łyżeczki majeranku

  • Sól, pieprz

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Czy wiesz, że...

Kukurydza to obok pszenicy i ryżu najpopularniejsza roślina uprawna świata. Jeden jej “kłos” może ważyć 40 dag. Kukurydza była podstawowym pożywieniem Inków, Azteków i Majów. Dziś jada się ją głównie w postaci płatków, kasz i mąki kukurydzianej. Wszyscy znają popcorn, a popularnością zaczyna cieszyć się też olej kukurydziany. (więcej)


Przygotowanie

1

Ryba po grecku z kukurydzą na ostro - Krok 1

Marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Seler, por i paprykę drobno kroimy.

2

Ryba po grecku z kukurydzą na ostro - Krok 2

Pokrojone warzywa podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Gdy zaczną mięknąć, dodajemy passatę pomidorową i dusimy przez około 10 minut na wolnym ogniu lub do chwili, aż będą miękkie, a nadmiar płynu odparuje. Na minutę przed końcem dodajemy chili i kukurydzę i doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem do smaku. Odstawiamy.

3

Ryba po grecku z kukurydzą na ostro - Krok 3

Rybę oprószamy solą, pieprzem i mąką. Panierujemy w rozkłóconym jajku i bułce tartej.

4

Ryba po grecku z kukurydzą na ostro - Krok 4

Opanierowane filety smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z każdej strony.

5

Ryba po grecku z kukurydzą na ostro - Krok 5

Usmażoną rybę przekładamy do naczynia i przykrywamy przygotowanymi wcześniej warzywami. Odstawiamy do wystygnięcia lub podajemy od razu.

:)

Ryba po grecku z kukurydzą na ostro

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu