
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- łatwe
Marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Seler, por i paprykę drobno kroimy.
Pokrojone warzywa podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Gdy zaczną mięknąć, dodajemy passatę pomidorową i dusimy przez około 10 minut na wolnym ogniu lub do chwili, aż będą miękkie, a nadmiar płynu odparuje. Na minutę przed końcem dodajemy chili i kukurydzę i doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem do smaku. Odstawiamy.
Rybę oprószamy solą, pieprzem i mąką. Panierujemy w rozkłóconym jajku i bułce tartej.
Opanierowane filety smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z każdej strony.
Usmażoną rybę przekładamy do naczynia i przykrywamy przygotowanymi wcześniej warzywami. Odstawiamy do wystygnięcia lub podajemy od razu.
Kukurydza to obok pszenicy i ryżu najpopularniejsza roślina uprawna świata. Jeden jej “kłos” może ważyć 40 dag. Kukurydza była podstawowym pożywieniem Inków, Azteków i Majów. Dziś jada się ją głównie w postaci płatków, kasz i mąki kukurydzianej. Wszyscy znają popcorn, a popularnością zaczyna cieszyć się też olej kukurydziany. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej