Ryba po grecku z kukurydzą na ostro

Ryba po grecku z kukurydzą na ostro

Składniki

  • 200 g Kukurydzy Złocistej Bonduelle 425 ml
  • 700 g filetów z dorsza (lub innej białej ryby)
  • 250 g passaty pomidorowej
  • 100 g marchewki
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 70 g pietruszki
  • 70 g selera naciowego
  • 70 g jasnej części pora
  • 70 g czerwonej papryki
  • 50 g bułki tartej
  • 15 g mąki pszennej
  • 8 g papryczki chili
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki majeranku
  • Sól, pieprz

Zobowiązania
Bonduelle

http://Zobowiązania%20przepis Tak smakuje dobro

Przygotowanie

Ryba po grecku z kukurydzą na ostro - Składniki

Ryba po grecku z kukurydzą na ostro - Krok 1

Marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Seler, por i paprykę drobno kroimy.

Ryba po grecku z kukurydzą na ostro - Krok 2

Pokrojone warzywa podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Gdy zaczną mięknąć, dodajemy passatę pomidorową i dusimy przez około 10 minut na wolnym ogniu lub do chwili, aż będą miękkie, a nadmiar płynu odparuje. Na minutę przed końcem dodajemy chili i kukurydzę i doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem do smaku. Odstawiamy.

Ryba po grecku z kukurydzą na ostro - Krok 3

Rybę oprószamy solą, pieprzem i mąką. Panierujemy w rozkłóconym jajku i bułce tartej.

Ryba po grecku z kukurydzą na ostro - Krok 4

Opanierowane filety smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z każdej strony.

Ryba po grecku z kukurydzą na ostro - Krok 5

Usmażoną rybę przekładamy do naczynia i przykrywamy przygotowanymi wcześniej warzywami. Odstawiamy do wystygnięcia lub podajemy od razu.

Ryba po grecku z kukurydzą na ostro

•ᴗ• Panierowany filet z kurczaka z kolorową sałatką z kukurydzy, podany z plasterkami cytryny i świąteczną dekoracją.
http://Puszka%20konserwowej%20kukurydzy%20złocistej%20marki%20Bonduelle,%20bez%20dodatku%20cukru%20i%20GMO.

Kukurydza Złocista Bez Pozostałości Pestycydów

Kukurydza Złocista Bonduelle to naturalnie słodka (bez dodatku cukru) kukurydza o chrupiących, soczystych ziarnach w intensywnym żółtym kolorze. Kukurydza Bonduelle to idealny dodatek do zielonej sałaty, faszerowanej papryki, kuchni meksykańskiej czy zup, ale świetnie smakuje też sama, najlepiej z masłem i solą na ciepło.

Napisz komentarz

Oceń przepis:
Mazurek pomarańczowy z kremem chałwowym

Mazurek pomarańczowy z kremem chałwowym

Wieniec ptysiowy z chrzanowym twarożkiem i warzywami

Wieniec ptysiowy z chrzanowym twarożkiem i warzywami

Ciasto czekoladowe ze śliwkami

Ciasto czekoladowe ze śliwkami

Zobacz więcej takich przepisów