Marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Seler, por i paprykę drobno kroimy.
Pokrojone warzywa podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Gdy zaczną mięknąć, dodajemy passatę pomidorową i dusimy przez około 10 minut na wolnym ogniu lub do chwili, aż będą miękkie, a nadmiar płynu odparuje. Na minutę przed końcem dodajemy chili i kukurydzę i doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem do smaku. Odstawiamy.
Rybę oprószamy solą, pieprzem i mąką. Panierujemy w rozkłóconym jajku i bułce tartej.
Opanierowane filety smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z każdej strony.
Usmażoną rybę przekładamy do naczynia i przykrywamy przygotowanymi wcześniej warzywami. Odstawiamy do wystygnięcia lub podajemy od razu.
Napisz komentarz