Your browser does not support JavaScript! Klasyczny rosół z kury z pulpecikami z fasoli z suszonymi grzybami - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Regularnie publikujemy nowe, inspirujące przepisy. Czy chcesz, aby Cię o nich powiadamiać?

Składniki

  • 1 puszka Fasoli Cannellini “Ugotowane na parze” Bonduelle 425 ml

  • 2 kg mięsa z kury lub z kurczaka

  • 500 g włoszczyzny: marchew, pietruszka, seler, por

  • 100 g cebuli

  • 10 g suszonych grzybów

  • 10 g mąki pszennej

  • 3-4 ziarna ziela angielskiego

  • 1 pęczek natki pietruszki

  • 1 jajko

  • ½ łyżeczki majeranku

  • Sól

  • Pieprz

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Czy wiesz, że...

Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)


Przygotowanie

1

Klasyczny rosół z kury z pulpecikami z fasoli z suszonymi grzybami - Krok 1

Cebulę opalamy. Włoszczyznę i mięso zalewamy ok. 2-2,5l zimnej wody i gotujemy na bardzo małym ogniu przez 2-3 godziny.

2

Klasyczny rosół z kury z pulpecikami z fasoli z suszonymi grzybami - Krok 2

Grzyby namaczamy w ciepłej wodzie przez ok. 1 godzinę. Fasolę osączamy z zalewy i pozostawiamy na sicie, aby obeschła.

3

Klasyczny rosół z kury z pulpecikami z fasoli z suszonymi grzybami - Krok 3

Grzyby drobno siekamy. Fasolę rozgniatamy widelcem lub lekko miksujemy. Dodajemy mąkę, jajko, sól oraz pieprz i wyrabiamy masę na klopsiki.

4

Klasyczny rosół z kury z pulpecikami z fasoli z suszonymi grzybami - Krok 4

Ugotowany rosół doprawiamy do smaku solą. W razie konieczności odtłuszczamy.

5

Klasyczny rosół z kury z pulpecikami z fasoli z suszonymi grzybami - Krok 5

Klopsiki gotujemy we wrzątku z dodatkiem ziela angielskiego przez 3-4 minuty i podajemy z rosołem. Posypujemy natką.

:)

Klasyczny rosół z kury z pulpecikami z fasoli z suszonymi grzybami

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu