
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 2 godz.
- średnie
Cebulę opalamy. Włoszczyznę i mięso zalewamy ok. 2-2,5l zimnej wody i gotujemy na bardzo małym ogniu przez 2-3 godziny.
Grzyby namaczamy w ciepłej wodzie przez ok. 1 godzinę. Fasolę osączamy z zalewy i pozostawiamy na sicie, aby obeschła.
Grzyby drobno siekamy. Fasolę rozgniatamy widelcem lub lekko miksujemy. Dodajemy mąkę, jajko, sól oraz pieprz i wyrabiamy masę na klopsiki.
Ugotowany rosół doprawiamy do smaku solą. W razie konieczności odtłuszczamy.
Klopsiki gotujemy we wrzątku z dodatkiem ziela angielskiego przez 3-4 minuty i podajemy z rosołem. Posypujemy natką.
Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej