Your browser does not support JavaScript! Klopsiki fasolowe w sosie bolońskim - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Składniki

  • 1 puszka Fasoli białej w zalewie Bonduelle 425 ml

  • 400 g pomidorów krojonych z puszki lub passaty

  • 100 g marchewki

  • 100 g cebuli

  • 70 g korzenia pietruszki

  • 70 g selera naciowego

  • 60 ml oliwy

  • 30 g mąki pszennej lub bezglutenowej

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 pęczek bazylii

  • 1 jajko

  • Po ½ łyżeczki suszonego oregano, tymianku, słodkiej papryki

  • Po ⅓ łyżeczki mielonego ziela angielskiego i ostrej papryki

  • Sól i pieprz

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Przygotowanie

1

Klopsiki fasolowe w sosie bolońskim - Krok 1

Marchew, pietruszkę, seler, cebulę oraz czosnek kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na połowie oliwy. Dodajemy pomidory oraz wszystkie przyprawy. Podlewamy niewielką ilością wody. Dusimy pod przykryciem około 45 minut, w razie konieczności dolewając płynu.

2

Klopsiki fasolowe w sosie bolońskim - Krok 2

Fasolę dokładnie osączamy z zalewy, a następnie miksujemy. Dodajemy jajko oraz mąkę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy i formujemy niewielkie kotleciki.

3

Klopsiki fasolowe w sosie bolońskim - Krok 3

Kotleciki obsmażamy na pozostałej oliwie na złoty kolor z obu stron.

4

Klopsiki fasolowe w sosie bolońskim - Krok 4

Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy obsmażone kotleciki fasolowe i jeszcze chwilę razem podgrzewamy. Przed podaniem posypujemy świeżą bazylią.

:)

Klopsiki fasolowe w sosie bolońskim

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral

Czy wiesz, że...

Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)

Komentarze

  • halun
    14 marca 2022 o 22:20

    może być.
    zrobiłem bez pietruszki selera i bazylii
    dodałem kilka łyżeczek cukru i trochę curry
    wyszło bardziej pikantne i słodkie.

    • Warzywne Inspiracje
      15 marca 2022 o 08:52

      Warto wprowadzać własne smaki 🙂 Na pewno wypróbujemy Twoją wersję!

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu