Your browser does not support JavaScript!

Klopsiki fasolowe w sosie bolońskim

Składniki

  • 1 puszka Fasoli białej w zalewie Bonduelle 425 ml
  • 400 g pomidorów krojonych z puszki lub passaty
  • 100 g marchewki
  • 100 g cebuli
  • 70 g korzenia pietruszki
  • 70 g selera naciowego
  • 60 ml oliwy
  • 30 g mąki pszennej lub bezglutenowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek bazylii
  • 1 jajko
  • Po ½ łyżeczki suszonego oregano, tymianku, słodkiej papryki
  • Po ⅓ łyżeczki mielonego ziela angielskiego i ostrej papryki
  • Sól i pieprz

Czy wiesz, że...


Przygotowanie

1.

Klopsiki fasolowe w sosie bolońskim - Krok 1

Marchew, pietruszkę, seler, cebulę oraz czosnek kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na połowie oliwy. Dodajemy pomidory oraz wszystkie przyprawy. Podlewamy niewielką ilością wody. Dusimy pod przykryciem około 45 minut, w razie konieczności dolewając płynu.

2.

Klopsiki fasolowe w sosie bolońskim - Krok 2

Fasolę dokładnie osączamy z zalewy, a następnie miksujemy. Dodajemy jajko oraz mąkę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy i formujemy niewielkie kotleciki.

3.

Klopsiki fasolowe w sosie bolońskim - Krok 3

Kotleciki obsmażamy na pozostałej oliwie na złoty kolor z obu stron.

4.

Klopsiki fasolowe w sosie bolońskim - Krok 4

Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy obsmażone kotleciki fasolowe i jeszcze chwilę razem podgrzewamy. Przed podaniem posypujemy świeżą bazylią.

Smacznego!

Klopsiki fasolowe w sosie bolońskim

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności i Regulaminem. Rozumiem

Wyniki wyszukiwania

Nie znaleziono wpisów

Nie znaleziono żadnych wpisów w tej sekcji strony.