
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 1 godz.
- średnie
Marchew, pietruszkę, seler, cebulę oraz czosnek kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na połowie oliwy. Dodajemy pomidory oraz wszystkie przyprawy. Podlewamy niewielką ilością wody. Dusimy pod przykryciem około 45 minut, w razie konieczności dolewając płynu.
Fasolę dokładnie osączamy z zalewy, a następnie miksujemy. Dodajemy jajko oraz mąkę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy i formujemy niewielkie kotleciki.
Kotleciki obsmażamy na pozostałej oliwie na złoty kolor z obu stron.
Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy obsmażone kotleciki fasolowe i jeszcze chwilę razem podgrzewamy. Przed podaniem posypujemy świeżą bazylią.
Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej
może być.
zrobiłem bez pietruszki selera i bazylii
dodałem kilka łyżeczek cukru i trochę curry
wyszło bardziej pikantne i słodkie.
Warto wprowadzać własne smaki 🙂 Na pewno wypróbujemy Twoją wersję!