Składniki

  • 1 puszka Fasoli białej w zalewie Bonduelle 425 ml
  • 400 g pomidorów krojonych z puszki lub passaty
  • 100 g marchewki
  • 100 g cebuli
  • 70 g korzenia pietruszki
  • 70 g selera naciowego
  • 60 ml oliwy
  • 30 g mąki pszennej lub bezglutenowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek bazylii
  • 1 jajko
  • Po ½ łyżeczki suszonego oregano, tymianku, słodkiej papryki
  • Po ⅓ łyżeczki mielonego ziela angielskiego i ostrej papryki
  • Sól i pieprz

Zobowiązania
Bonduelle

http://Zobowiązania%20przepis Tak smakuje dobro

Przygotowanie

Klopsiki fasolowe w sosie bolońskim - Składniki

Klopsiki fasolowe w sosie bolońskim - Krok 1

Marchew, pietruszkę, seler, cebulę oraz czosnek kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na połowie oliwy. Dodajemy pomidory oraz wszystkie przyprawy. Podlewamy niewielką ilością wody. Dusimy pod przykryciem około 45 minut, w razie konieczności dolewając płynu.

Klopsiki fasolowe w sosie bolońskim - Krok 2

Fasolę dokładnie osączamy z zalewy, a następnie miksujemy. Dodajemy jajko oraz mąkę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy i formujemy niewielkie kotleciki.

Klopsiki fasolowe w sosie bolońskim - Krok 3

Kotleciki obsmażamy na pozostałej oliwie na złoty kolor z obu stron.

Klopsiki fasolowe w sosie bolońskim - Krok 4

Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy obsmażone kotleciki fasolowe i jeszcze chwilę razem podgrzewamy. Przed podaniem posypujemy świeżą bazylią.

Klopsiki fasolowe w sosie bolońskim

•ᴗ• Klopsiki fasolowe w sosie bolońskim
http://Puszka%20białej%20fasoli%20marki%20Bonduelle%20z%20systemem%20oceny%20wartości%20odżywczych%20Nutri-Score.

Biała Fasola

Fasole używane są w kuchni międzynarodowej już od bardzo dawna. Nadają daniom smak i walory odżywcze. Te od Bonduelle charakteryzują się niezwykłą chrupkością. Biała Fasola świetnie sprawdzi się jako składnik sałatek, zup, past, a także w daniach wegetariańskich i wegańskich.

Komentarze 2

  • halun
    14 marca 2022 o 22:20

    może być.
    zrobiłem bez pietruszki selera i bazylii
    dodałem kilka łyżeczek cukru i trochę curry
    wyszło bardziej pikantne i słodkie.

    • Warzywne Inspiracje
      15 marca 2022 o 08:52

      Warto wprowadzać własne smaki 🙂 Na pewno wypróbujemy Twoją wersję!

Napisz komentarz

Oceń przepis:
Zdjęcie kolorowej sałatki z ciecierzycą, pomidorami, ogórkiem i chrupiącymi grzankami – idealna propozycja na zdrowy i szybki posiłek.

Sałatka fattoush z cieciorką

Gofry z kaszy z soczewicą we włoskim stylu

Gofry z kaszy z soczewicą we włoskim stylu

Placki z kukurydzy i dyni

Placki z kukurydzy i dyni

Zobacz więcej takich przepisów