Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Rwiemy bułkę na małe kawałki i zalewamy mlekiem. Rozgniatamy widelcem, aby mleko rozprowadziło się po całej bułce. Odstawiamy.
Do mięsa dodajemy kumin, chilli, ścieramy świeży imbir oraz parmezan, solimy i pieprzymy.
Cebulę obieramy ze skórki i szatkujemy. Dodajemy do mięsa.
Do masy dodajemy bułkę z mleka. Mięso ugniatamy rękami, aby stworzyło jednolitą masę.
Formujemy klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Układamy na deseczce.
Rozgrzewamy olej na patelni. Delikatnie wkładamy klopsiki na patelnię, smażymy, obracamy i smażymy z drugiej strony aż zbrązowieją.
Przekładamy do wyłożonego papierem do pieczenia naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika na około 10 minut. Po upływie tego czasu przekrawamy jednego klopsika i sprawdzamy czy jest upieczony w środku.
Rozgrzewamy leczo w garnuszku i polewamy nim klopsiki.
Napisz komentarz