
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 1 godz.
- średnie
Ugotować kaszę jaglaną wg przepisu na opakowaniu. Wystudzić.
Obrać i posiekać drobno cebulę oraz czosnek. Rozgrzać na patelni jedną łyżkę oliwy. Zeszklić na niej cebulę. Dodać czosnek i krótko razem przesmażyć.
Do mięsa dodać cebulę z czosnkiem, kaszę jaglaną, posiekaną natkę pietruszki i mąkę ziemniaczaną. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zwilżonymi wodą dłońmi wyrobić masę, a następnie uformować z niej małe klopsiki.
Rozgrzać na patelni 3-4 łyżki oliwy i obsmażyć klopsiki ze wszystkich stron na rumiano.
Wlać passatę pomidorową. Przyprawić oregano, chili, solą i pieprzem. Dodać osączoną z zalewy kukurydzę z fasolą. Gotować bez przykrycia 10 minut. W połowie czasu gotowania zamieszać.
Kukurydza to obok pszenicy i ryżu najpopularniejsza roślina uprawna świata. Jeden jej “kłos” może ważyć 40 dag. Kukurydza była podstawowym pożywieniem Inków, Azteków i Majów. Dziś jada się ją głównie w postaci płatków, kasz i mąki kukurydzianej. Wszyscy znają popcorn, a popularnością zaczyna cieszyć się też olej kukurydziany. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej