Ugotować kaszę jaglaną wg przepisu na opakowaniu. Wystudzić.
Obrać i posiekać drobno cebulę oraz czosnek. Rozgrzać na patelni jedną łyżkę oliwy. Zeszklić na niej cebulę. Dodać czosnek i krótko razem przesmażyć.
Do mięsa dodać cebulę z czosnkiem, kaszę jaglaną, posiekaną natkę pietruszki i mąkę ziemniaczaną. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zwilżonymi wodą dłońmi wyrobić masę, a następnie uformować z niej małe klopsiki.
Rozgrzać na patelni 3-4 łyżki oliwy i obsmażyć klopsiki ze wszystkich stron na rumiano.
Wlać passatę pomidorową. Przyprawić oregano, chili, solą i pieprzem. Dodać osączoną z zalewy kukurydzę z fasolą. Gotować bez przykrycia 10 minut. W połowie czasu gotowania zamieszać.
Napisz komentarz