Składniki

  • 1 puszka Soczewicy Gotowane Na Parze Bonduelle 425ml
  • 2 piersi z kurczaka
  • 200 g mleczka kokosowego
  • 3 łyżki passaty pomidorowej
  • 1 biała cebula
  • 3 małe ząbki czosnku
  • 5 cm świeżego imbiru
  • 3 łyżki czerwonej pasty curry
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego chili
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • świeża kolendra
  • 2 limonki

Zobowiązania
Bonduelle

http://Zobowiązania%20przepis Tak smakuje dobro

Przygotowanie

Przygotowanie składników do przyrządzenia kurczaka: filety, świeże zioła, przyprawy, warzywa i sos pomidorowy.

SM0_2002

Piersi z kurczaka oczyszczamy z kostek i tłuszczu. Kroimy na małe kawałki.

W moździerzu zgniatamy i mielimy ziarna kolendry.

SM0_2003

Kurczaka umieszczamy w misce i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, starty na tarce imbir (bez skórki), czerwoną pastę curry, sos sojowy, zmieloną kolendrę, kurkumę, cynamon, chilli i 2 łyżki oleju rzepakowego. Solimy. Dokładnie mieszamy i odstawiamy.

SM0_2008

Cebulę obieramy ze skórki i szatkujemy.

Rozgrzewamy dwie łyżki oleju na patelni i dodajemy cebulę. Smażymy aż się zeszkli.

SM0_2009

Dodajemy kurczaka i smażymy około 5 minut.

SM0_2011

Dodajemy mleczko kokosowe i dusimy aż kurczak dojdzie w środku (około 10-15 minut). Sprawdzamy przekrawając kawałek. Dodajemy soczewicę i dusimy jeszcze 2 minuty.

SM0_2022

Podajemy z poszatkowaną kolendrą, skropione limonką.

SM0_2048

•ᴗ• Kremowe curry z kurczakiem i chrupiącymi orzechami, podane w białym naczyniu żaroodpornym – przepis krok po kroku na idealny obiad.
http://Puszka%20ugotowanej%20na%20parze%20soczewicy%20marki%20Bonduelle.

Soczewica Ugotowana Na Parze

Gotowanie na parze to jedna z najzdrowszych metod przygotowywania potraw. Soczewica „Ugotowane na parze” dzięki blanszowaniu na parze charakteryzuje się idealnym smakiem i chrupkością, pięknym kolorem oraz utrzymaniem wielu wartości odżywczych. Świetnie sprawdzi się jako składnik dań z mięsem, dań kuchni indyjskiej, bliskowschodniej, wegetariańskiej i wegańskiej.

Komentarze 2

  • M
    2 stycznia 2022 o 15:56

    Proste w wykonaniu i pyszne.

    • Warzywne Inspiracje
      3 stycznia 2022 o 12:15

      Idealne danie na zimny dzień 🙂 Cieszymy się, że przepis przypadł Ci do gustu!

Napisz komentarz

Oceń przepis:
Sałatka warzywna z fasolką szparagową, kukurydzą i papryką, podana na turkusowym stole – idealna propozycja na lekki i zdrowy posiłek.

Sałatka z fasolki szparagowej i kukurydzy

Sałatka makaronowa z cieciorką, ogórkiem i fetą

Sałatka makaronowa z cieciorką, ogórkiem i fetą

Nadziewana czerwona cebula z kukurydzą i oliwkami, podana na ceramicznym talerzu z niebiesko-białą obwódką, ozdobiona lnianą serwetą w niebieskie paski.

Czerwona cebula faszerowana kukurydzą i oliwkami

Zobacz więcej takich przepisów