Piersi z kurczaka oczyszczamy z kostek i tłuszczu. Kroimy na małe kawałki.
W moździerzu zgniatamy i mielimy ziarna kolendry.
Kurczaka umieszczamy w misce i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, starty na tarce imbir (bez skórki), czerwoną pastę curry, sos sojowy, zmieloną kolendrę, kurkumę, cynamon, chilli i 2 łyżki oleju rzepakowego. Solimy. Dokładnie mieszamy i odstawiamy.
Cebulę obieramy ze skórki i szatkujemy.
Rozgrzewamy dwie łyżki oleju na patelni i dodajemy cebulę. Smażymy aż się zeszkli.
Dodajemy kurczaka i smażymy około 5 minut.
Dodajemy mleczko kokosowe i dusimy aż kurczak dojdzie w środku (około 10-15 minut). Sprawdzamy przekrawając kawałek. Dodajemy soczewicę i dusimy jeszcze 2 minuty.
Podajemy z poszatkowaną kolendrą, skropione limonką.
Proste w wykonaniu i pyszne.
Idealne danie na zimny dzień 🙂 Cieszymy się, że przepis przypadł Ci do gustu!