
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- średnie
Cebulę drobno siekamy i szklimy na maśle, dodajemy obrane i pokrojone pieczarki. Całość mocno solimy i dusimy pod przykryciem 10 minut.
Dodajemy białą fasolę i szklankę śmietanki 30%. Przyprawiamy do smaku.
Sos podajemy z ugotowanym zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu makaronem rigatoni i świeżym, posiekanym koperkiem.
Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej