Zimowe warzywa zapiekane pod beszamelem

Zimowe warzywa zapiekane pod beszamelem

Składniki

  • 1 op. Zupy kremu kalafiorowej Bonduelle
  • 300 ml mleka
  • 25 g masła
  • 25 g mąki pszennej
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • ⅓ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • Kilka gałązek tymianku
  • Sól
  • Biały pieprz

Zobowiązania
Bonduelle

http://Zobowiązania%20przepis Tak smakuje dobro

Przygotowanie

Zimowe warzywa zapiekane pod beszamelem - Składniki

Zimowe warzywa zapiekane pod beszamelem - Krok 1

W niewielkim rondelku roztapiamy masło.

Zimowe warzywa zapiekane pod beszamelem - Krok 2

Dodajemy mąkę. Mieszamy i robimy jasną zasmażkę.

Zimowe warzywa zapiekane pod beszamelem - Krok 3

Dolewamy mleko, energicznie mieszając. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i gałkę muszkatołową. Doprowadzamy do wrzenia, mieszając. Doprawiamy do smaku solą i białym pieprzem. Odstawiamy pod przykryciem.

Zimowe warzywa zapiekane pod beszamelem - Krok 4

Warzywa gotujemy w osolonym wrzątku, a następnie dokładnie odcedzamy.

Zimowe warzywa zapiekane pod beszamelem - Krok 5

Warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego. Posypujemy listkami tymianku i polewamy beszamelem. Zapiekamy przez około 15 minut w 180℃, aż sos zacznie się rumienić.

Zimowe warzywa zapiekane pod beszamelem

•ᴗ• Zimowe warzywa zapiekane pod beszamelem

Napisz komentarz

Oceń przepis:
Parze gotowane warzywa Bonduelle

Makaron z groszkiem i boczkiem

Klasyczny rosół z kury z pulpecikami z fasoli z suszonymi grzybami

Klasyczny rosół z kury z pulpecikami z fasoli z suszonymi grzybami

Spaghetti z pulpecikami wołowymi, selerem naciowym, marchewką i czarną fasolą

Spaghetti z pulpecikami wołowymi, selerem naciowym, marchewką i czarną fasolą

Zobacz więcej takich przepisów