
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- łatwe
W niewielkim rondelku roztapiamy masło.
Dodajemy mąkę. Mieszamy i robimy jasną zasmażkę.
Dolewamy mleko, energicznie mieszając. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i gałkę muszkatołową. Doprowadzamy do wrzenia, mieszając. Doprawiamy do smaku solą i białym pieprzem. Odstawiamy pod przykryciem.
Warzywa gotujemy w osolonym wrzątku, a następnie dokładnie odcedzamy.
Warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego. Posypujemy listkami tymianku i polewamy beszamelem. Zapiekamy przez około 15 minut w 180℃, aż sos zacznie się rumienić.
Marchewka ma już ponad kilka tysięcy lat. Jej ojczyzną są najprawdopodobniej Chiny, jednak marchewka w tamtych czasach wyglądała i smakowała zupełnie inaczej. W starożytności można było spróbować białej marchewki. Dopiero w XVII wieku w Holandii wyhodowano jej pomarańczową, popularną dzisiaj odmianę. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej