Your browser does not support JavaScript!

Składniki

  • 1 op. Zupy kremu kalafiorowej Bonduelle

  • 300 ml mleka

  • 25 g masła

  • 25 g mąki pszennej

  • 2 ziarna ziela angielskiego

  • 1 liść laurowy

  • ⅓ łyżeczki gałki muszkatołowej

  • Kilka gałązek tymianku

  • Sól

  • Biały pieprz

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Przygotowanie

1

Zimowe warzywa zapiekane pod beszamelem - Krok 1

W niewielkim rondelku roztapiamy masło.

2

Zimowe warzywa zapiekane pod beszamelem - Krok 2

Dodajemy mąkę. Mieszamy i robimy jasną zasmażkę.

3

Zimowe warzywa zapiekane pod beszamelem - Krok 3

Dolewamy mleko, energicznie mieszając. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i gałkę muszkatołową. Doprowadzamy do wrzenia, mieszając. Doprawiamy do smaku solą i białym pieprzem. Odstawiamy pod przykryciem.

4

Zimowe warzywa zapiekane pod beszamelem - Krok 4

Warzywa gotujemy w osolonym wrzątku, a następnie dokładnie odcedzamy.

5

Zimowe warzywa zapiekane pod beszamelem - Krok 5

Warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego. Posypujemy listkami tymianku i polewamy beszamelem. Zapiekamy przez około 15 minut w 180℃, aż sos zacznie się rumienić.

:)

Zimowe warzywa zapiekane pod beszamelem

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral

Czy wiesz, że...

Marchewka ma już ponad kilka tysięcy lat. Jej ojczyzną są najprawdopodobniej Chiny, jednak marchewka w tamtych czasach wyglądała i smakowała zupełnie inaczej. W starożytności można było spróbować białej marchewki. Dopiero w XVII wieku w Holandii wyhodowano jej pomarańczową, popularną dzisiaj odmianę. (więcej)

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu