Your browser does not support JavaScript! Zimowe warzywa zapiekane pod beszamelem - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Sk艂adniki

  • 1 op. Zupy kremu kalafiorowej Bonduelle

  • 300 ml mleka

  • 25 g mas艂a

  • 25 g m膮ki pszennej

  • 2 ziarna ziela angielskiego

  • 1 li艣膰 laurowy

  • 鈪 艂y偶eczki ga艂ki muszkato艂owej

  • Kilka ga艂膮zek tymianku

  • S贸l

  • Bia艂y pieprz

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Czy wiesz, 偶e...

Marchewka ma ju偶 ponad kilka tysi臋cy lat. Jej ojczyzn膮 s膮 najprawdopodobniej Chiny, jednak marchewka w tamtych czasach wygl膮da艂a i smakowa艂a zupe艂nie inaczej. W staro偶ytno艣ci mo偶na by艂o spr贸bowa膰 bia艂ej marchewki. Dopiero w XVII wieku w Holandii wyhodowano jej pomara艅czow膮, popularn膮 dzisiaj odmian臋. (wi臋cej)


Przygotowanie

1

Zimowe warzywa zapiekane pod beszamelem - Krok 1

W niewielkim rondelku roztapiamy mas艂o.

2

Zimowe warzywa zapiekane pod beszamelem - Krok 2

Dodajemy m膮k臋. Mieszamy i robimy jasn膮 zasma偶k臋.

3

Zimowe warzywa zapiekane pod beszamelem - Krok 3

Dolewamy mleko, energicznie mieszaj膮c. Dodajemy ziele angielskie, li艣膰 laurowy i ga艂k臋 muszkato艂ow膮. Doprowadzamy do wrzenia, mieszaj膮c. Doprawiamy do smaku sol膮 i bia艂ym pieprzem. Odstawiamy pod przykryciem.

4

Zimowe warzywa zapiekane pod beszamelem - Krok 4

Warzywa gotujemy w osolonym wrz膮tku, a nast臋pnie dok艂adnie odcedzamy.

5

Zimowe warzywa zapiekane pod beszamelem - Krok 5

Warzywa przek艂adamy do naczynia 偶aroodpornego. Posypujemy listkami tymianku i polewamy beszamelem. Zapiekamy przez oko艂o 15 minut w 180鈩, a偶 sos zacznie si臋 rumieni膰.

:)

Zimowe warzywa zapiekane pod beszamelem

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Ma艂gorzata Gutral

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i bloger贸w kulinarnych. Jako mi艂o艣nicy r贸偶norodnej kuchni opartej o produkty ro艣linne wierzymy, 偶e ka偶dy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz wi臋cej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejd藕 do sklepu