
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 15 min.
- łatwe
Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)
Osączoną z zalewy i przepłukaną fasolkę lekko rozgniatamy widelcem.
Dodajemy drobno posiekaną papryczkę, doprawiamy do smaku sokiem wyciśniętym z cytryny, pieprzem i delikatnie solą, jeśli to konieczne.
Ogórki kroimy na ćwiartki.
Na plastrach sera układamy liście szpinaku, fasolkę oraz ogórki i rolujemy ściśle, uważając, by ser nie popękał.
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej