Your browser does not support JavaScript! Papryka faszerowana po meksykańsku - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Składniki

  • 1 puszka Kukurydzy z czerwoną fasolą 425ml Bonduelle

  • 2 duże papryki

  • 2 łyżki oleju

  • 1/2 cebuli

  • 1/2 strączka chilli

  • 1 nieduża pierś z kurczaka

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • 100 g ryżu

  • 100 g sera cheddar

  • sól, pieprz do smaku

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Czy wiesz, że...

Kukurydza to obok pszenicy i ryżu najpopularniejsza roślina uprawna świata. Jeden jej “kłos” może ważyć 40 dag. Kukurydza była podstawowym pożywieniem Inków, Azteków i Majów. Dziś jada się ją głównie w postaci płatków, kasz i mąki kukurydzianej. Wszyscy znają popcorn, a popularnością zaczyna cieszyć się też olej kukurydziany. (więcej)


Przygotowanie

1

SONY DSC

Na oleju podsmażamy cebulę z chilli.

2

SONY DSC

Dodajemy pokrojonego w drobną kostkę kurczaka, przyprawiamy papryką, solą i pieprzem, smażymy aż mięso się zetnie.

3

SONY DSC

Dodajemy ugotowany ryż i kukurydzę z fasolą, wszystko mieszamy i w razie konieczności doprawiamy.

4

SONY DSC

Papryki kroimy wzdłuż na pół i drążymy. Lekko smarujemy z obu stron olejem, następnie faszerujemy i posypujemy z wierzchu serem. Zapiekamy do miękkości w temperaturze 180 stopni, ok. 40 minut.

:)

SONY DSC

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Magda Kucharzy

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu