Składniki

  • 1 puszka Kukurydzy z czerwoną fasolą 425ml Bonduelle
  • 2 duże papryki
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 strączka chilli
  • 1 nieduża pierś z kurczaka
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 100 g ryżu
  • 100 g sera cheddar
  • sól, pieprz do smaku

Zobowiązania
Bonduelle

http://Zobowiązania%20przepis Tak smakuje dobro

Przygotowanie

Składniki do przepisu kulinarnego: pierś z kurczaka, czerwona papryka, kukurydza z puszki, ser, ryż, oliwa z oliwek, czerwona cebula, chili i przyprawy.

SONY DSC

Na oleju podsmażamy cebulę z chilli.

SONY DSC
Dodajemy pokrojonego w drobną kostkę kurczaka, przyprawiamy papryką, solą i pieprzem, smażymy aż mięso się zetnie.

SONY DSC
Dodajemy ugotowany ryż i kukurydzę z fasolą, wszystko mieszamy i w razie konieczności doprawiamy.

SONY DSC
Papryki kroimy wzdłuż na pół i drążymy. Lekko smarujemy z obu stron olejem, następnie faszerujemy i posypujemy z wierzchu serem. Zapiekamy do miękkości w temperaturze 180 stopni, ok. 40 minut.

SONY DSC

•ᴗ• Papryka faszerowana – blog kulinarny Warzywne Inspiracje
http://Konserwowa%20kukurydza%20z%20czerwoną%20fasolą%20marki%20Bonduelle%20w%20puszce.

Kukurydza Złocista z Czerwoną Fasolą

Naturalnie słodką i chrupiącą Kukurydzę Złocistą połączyliśmy z chrupiącą czerwoną fasolą. Mieszanka doskonale sprawdzi się jako dodatek do sałatek, jako przekąska czy dodatek do makaronu lub pizzy, a także dań kuchni meksykańskiej.

Paprykowe wariacje

Papryka obecna jest w kuchniach niemalże całego świata. Książki i blogi kulinarne pełne są najróżniejszych przepisów, w których używa się tego warzywa. Bogatą w witaminę C i niskokaloryczną paprykę kroimy do sałatek, pakujemy do śniadaniówek, aby chrupać ją w pracy, pieczemy, grillujemy i nadziewamy. Czerwona, zielona i żółta – każda jest smaczna. Większość blogów kulinarnych dotyczących gotowania podaje sposoby przyrządzania papryki jako składnika sałatek albo receptury na osobne dania obiadowe z tym warzywem w roli głównej. Jednym z najpopularniejszych dań jest pieczona papryka faszerowana mielonym mięsem i ryżem. Ta potrawa od wielu lat jest obecna na polskich stołach. Tak pieczoną paprykę podaje się polaną na przykład sosem pomidorowym albo koperkowym. Coraz częściej środek tego kolorowego warzywa odważnie wypełniamy nie tylko w klasyczny, sprawdzony sposób. Paprykę faszerowaną mielonym mięsem możemy zastąpić na przykład  faszerowaną papryką z kaszą w boczku. 

Z mięsem i bez mięsa

Papryka faszerowana mielonym mięsem może być wypełniona zarówno drobiem (kurczak, indyk), jak i wołowiną, tak jak w tym przepisie, w którym  do farszu użyto także ciecierzycy i fasoli. Zarówno czerwona, jak i czarna fasola doskonale nadają się do nadziewanej papryki inspirowanej kuchnią meksykańską. To warzywo, obok kukurydzy, jest bardzo popularne w Meksyku. Najczęściej używaną w kuchni meksykańskiej fasolę czarną z powodzeniem możemy zastąpić bardziej dostępną u nas fasolą czerwoną. Możemy użyć tej z puszki, jeśli nie mamy zbyt wiele czasu i musimy szybko przyrządzić posiłek. Można też kupić fasolę suchą, namoczyć ją, a następnie ugotować. 

Jeśli nie jemy mięsa, to do faszerowania papryki możemy użyć jeszcze wielu produktów – pieczarek, kaszy gryczanej, jaglanej, kuskus, kaszy pęczak, sera, ziemniaków, komosy ryżowej (zwanej też quinoa), fasoli, soczewicy, ciecierzycy. 

W meksykańskim stylu

Kuchnia meksykańska pełna jest intensywnych zapachów, smaków i kolorów. Również w wersji rodem z Meksyku papryka faszerowana mielonym mięsem smakuje wyśmienicie. Dodatek papryczki chili i kukurydzy na pewno podkreśli smak potrawy. Warzywo to nie musi jednak występować zawsze w roli głównej, tak jak w przepisie na kurczaka po meksykańsku z czarną fasolą albo na naleśniki z kurczakiem, kukurydzą i papryką. Papryki możemy też użyć do krokietów z cieciorką i bryndzą. To oryginalne danie sprawdzi się na domowym przyjęciu. Charakteru potrawom inspirowanym kuchnią meksykańską nadają ostrzejsze i bardziej wyraziste dodatki i przyprawy – sos chili, ostry żółty ser, bazylia, oregano, czosnek, ziarna kolendry, limonka, cynamon. 

Faszerowana papryka po meksykańsku z mięsem to propozycja nie tylko na obiad. Podajemy ją z powodzeniem na kolację lub towarzyskie spotkanie.

Napisz komentarz

Oceń przepis:
Pyszny barszcz czerwony z uszkami, idealny na świąteczny obiad.

Pierogi z kapustą i cieciorką

Kolorowa sałatka z drobnego makaronu, kukurydzy, groszku i papryki

Kolorowa sałatka z drobnego makaronu, kukurydzy, groszku i papryki

Roszponka z bakłażanem - Krok 4

Roszponka z bakłażanem

Zobacz więcej takich przepisów