Klopsiki z soczewicy i marchewki z kaszą gryczaną

Klopsiki z soczewicy i marchewki z kaszą gryczaną

Składniki

  • 1 puszka Soczewicy „Ugotowane na parze” Bonduelle 425 ml
  • 3 starte marchewki średniej wielkości
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki kaszy gryczanej niepalonej
  • 350 g krojonych pomidorów
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka ostrej papryki lub płatków chili
  • Kilka gałązek natki pietruszki
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej

Zobowiązania
Bonduelle

http://Zobowiązania%20przepis Tak smakuje dobro

Przygotowanie

Zdjęcie Warzywne Inspiracje

Klopsiki z soczewicy i marchewki z kaszą gryczaną - Krok 1

W misce umieszczamy startą marchewkę, posiekaną natkę pietruszki (część natki odkładamy do posypania gotowej potrawy), odcedzoną soczewicę, mąkę, przyprawy, jedną posiekaną cebulę i jeden przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.

Klopsiki z soczewicy i marchewki z kaszą gryczaną - Krok 2

Miksujemy zawartość miski. Wkładamy do lodówki na 30 minut.

Klopsiki z soczewicy i marchewki z kaszą gryczaną - Krok 3

Cebulę i czosnek siekamy. Rozgrzewamy olej w garnku z grubym dnem. Szklimy cebulę i czosnek. Wlewamy pomidory. Gotujemy, aż pomidory nieco odparują. Blendujemy na gładki sos. Kaszę gryczaną gotujemy według przepisu na opakowaniu.

Klopsiki z soczewicy i marchewki z kaszą gryczaną - Krok 4

Wyciągamy z lodówki masę na kotleciki. Gdyby okazała się zbyt rzadka, należy dodać odrobinę mąki lub zmiksowanych płatków owsianych. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy uformowane kotleciki po 4 minuty z każdej strony. Rozkładamy na ręczniku papierowym, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Podajemy kaszę z usmażonymi kotlecikami. Polewamy sosem. Podajemy posypane posiekaną natką pietruszki.

Klopsiki z soczewicy i marchewki z kaszą gryczaną

•ᴗ• Klopsiki z soczewicy i marchewki z kaszą gryczaną
http://Zdjęcie%20Warzywne%20Inspiracje

Soczewica Ugotowana Na Parze

Gotowanie na parze to jedna z najzdrowszych metod przygotowywania potraw. Soczewica „Ugotowane na parze” dzięki blanszowaniu na parze charakteryzuje się idealnym smakiem i chrupkością, pięknym kolorem oraz utrzymaniem wielu wartości odżywczych. Świetnie sprawdzi się jako składnik dań z mięsem, dań kuchni indyjskiej, bliskowschodniej, wegetariańskiej i wegańskiej.

Napisz komentarz

Oceń przepis:
Zupa z cukinii z jajkiem i miksem fasoli z parmezanem

Zupa z cukinii z jajkiem i miksem fasoli z parmezanem

Penne z kurczakiem w kremowym sosie z kukurydzą i dymką

Penne z kurczakiem w kremowym sosie z kukurydzą i dymką

Zielone uszka z grzybami i groszkiem

Zielone uszka z grzybami i groszkiem

Zobacz więcej takich przepisów