Your browser does not support JavaScript! Klopsiki z soczewicy i marchewki z kaszą gryczaną - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Regularnie publikujemy nowe, inspirujące przepisy. Czy chcesz, aby Cię o nich powiadamiać?

Składniki

  • 1 puszka Soczewicy „Ugotowane na parze” Bonduelle 425 ml

  • 3 starte marchewki średniej wielkości

  • 2 cebule

  • 2 ząbki czosnku

  • 1/2 szklanki kaszy gryczanej niepalonej

  • 350 g krojonych pomidorów

  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 1 łyżeczka kuminu

  • 1 łyżeczka kurkumy

  • 1 łyżeczka ostrej papryki lub płatków chili

  • Kilka gałązek natki pietruszki

  • Sól

  • Pieprz

  • Olej

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Czy wiesz, że...

Znana od wieków soczewica wraca do łask dzięki walorom zarówno zdrowotnym, jak i smakowym. Jest to jedna z najstarszych roślin strączkowych, a repertuar dań, które możemy z niej przygotować jest bardzo bogaty. Z powodu wysokiej zawartości białka, zalecana jest w diecie wegetariańskiej. Lista wszystkich dobroczynnych składników tej rośliny jest jednak o wiele dłuższa. (więcej)


Przygotowanie

1

Klopsiki z soczewicy i marchewki z kaszą gryczaną - Krok 1

W misce umieszczamy startą marchewkę, posiekaną natkę pietruszki (część natki odkładamy do posypania gotowej potrawy), odcedzoną soczewicę, mąkę, przyprawy, jedną posiekaną cebulę i jeden przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.

2

Klopsiki z soczewicy i marchewki z kaszą gryczaną - Krok 2

Miksujemy zawartość miski. Wkładamy do lodówki na 30 minut.

3

Klopsiki z soczewicy i marchewki z kaszą gryczaną - Krok 3

Cebulę i czosnek siekamy. Rozgrzewamy olej w garnku z grubym dnem. Szklimy cebulę i czosnek. Wlewamy pomidory. Gotujemy, aż pomidory nieco odparują. Blendujemy na gładki sos. Kaszę gryczaną gotujemy według przepisu na opakowaniu.

4

Klopsiki z soczewicy i marchewki z kaszą gryczaną - Krok 4

Wyciągamy z lodówki masę na kotleciki. Gdyby okazała się zbyt rzadka, należy dodać odrobinę mąki lub zmiksowanych płatków owsianych. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy uformowane kotleciki po 4 minuty z każdej strony. Rozkładamy na ręczniku papierowym, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Podajemy kaszę z usmażonymi kotlecikami. Polewamy sosem. Podajemy posypane posiekaną natką pietruszki.

:)

Klopsiki z soczewicy i marchewki z kaszą gryczaną

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Monika Rosa

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu