W misce umieszczamy startą marchewkę, posiekaną natkę pietruszki (część natki odkładamy do posypania gotowej potrawy), odcedzoną soczewicę, mąkę, przyprawy, jedną posiekaną cebulę i jeden przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
Miksujemy zawartość miski. Wkładamy do lodówki na 30 minut.
Cebulę i czosnek siekamy. Rozgrzewamy olej w garnku z grubym dnem. Szklimy cebulę i czosnek. Wlewamy pomidory. Gotujemy, aż pomidory nieco odparują. Blendujemy na gładki sos. Kaszę gryczaną gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Wyciągamy z lodówki masę na kotleciki. Gdyby okazała się zbyt rzadka, należy dodać odrobinę mąki lub zmiksowanych płatków owsianych. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy uformowane kotleciki po 4 minuty z każdej strony. Rozkładamy na ręczniku papierowym, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Podajemy kaszę z usmażonymi kotlecikami. Polewamy sosem. Podajemy posypane posiekaną natką pietruszki.
Napisz komentarz