
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 1 godz.
- średnie
W misce umieszczamy startą marchewkę, posiekaną natkę pietruszki (część natki odkładamy do posypania gotowej potrawy), odcedzoną soczewicę, mąkę, przyprawy, jedną posiekaną cebulę i jeden przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
Miksujemy zawartość miski. Wkładamy do lodówki na 30 minut.
Cebulę i czosnek siekamy. Rozgrzewamy olej w garnku z grubym dnem. Szklimy cebulę i czosnek. Wlewamy pomidory. Gotujemy, aż pomidory nieco odparują. Blendujemy na gładki sos. Kaszę gryczaną gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Wyciągamy z lodówki masę na kotleciki. Gdyby okazała się zbyt rzadka, należy dodać odrobinę mąki lub zmiksowanych płatków owsianych. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy uformowane kotleciki po 4 minuty z każdej strony. Rozkładamy na ręczniku papierowym, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Podajemy kaszę z usmażonymi kotlecikami. Polewamy sosem. Podajemy posypane posiekaną natką pietruszki.
Znana od wieków soczewica wraca do łask dzięki walorom zarówno zdrowotnym, jak i smakowym. Jest to jedna z najstarszych roślin strączkowych, a repertuar dań, które możemy z niej przygotować jest bardzo bogaty. Z powodu wysokiej zawartości białka, zalecana jest w diecie wegetariańskiej. Lista wszystkich dobroczynnych składników tej rośliny jest jednak o wiele dłuższa. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej