Krokiety z grzybami i soczewicą

Krokiety z grzybami i soczewicą

Składniki

Farsz:

Naleśniki:

  • 2 jajka
  • 1½ szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • ¾ szklanki wody mineralnej
  • ½ szklanki bułki tartej
  • 2 łyżki oleju
  • Szczypta soli

Zobowiązania
Bonduelle

http://Zobowiązania%20przepis Tak smakuje dobro

Przygotowanie

Krokiety z grzybami i soczewicą - Składniki

Krokiety z grzybami i soczewicą - Krok 1

Miksujemy składniki ciasta na naleśniki: 1½ szklanki mąki, mleko, wodę, 1 jajko i szczyptę soli. Odstawiamy na 15 minut do lodówki. Dodajemy olej i dokładnie mieszamy. Smażymy na patelni do naleśników lub na zwykłej delikatnie wysmarowanej olejem. Odstawiamy gotowe naleśniki. Powinniśmy otrzymać 8 sztuk.

Krokiety z grzybami i soczewicą - Krok 2

Drobno siekamy pieczarki oraz cebulę. Osączamy soczewicę.

Krokiety z grzybami i soczewicą - Krok 3

Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy cebulę. Dodajemy pieczarki i drobno posiekany czosnek, mieszamy. Gdy zaczną się zarumieniać, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz, kumin oraz gałkę. Smażymy kilka minut. Dodajemy soczewicę oraz 2 łyżki wody. Smażymy 5-7 minut.

Krokiety z grzybami i soczewicą - Krok 4

Odstawiamy patelnię z gazu. Za pomocą widelca lub tłuczka do ziemniaków rozcieramy delikatnie soczewicę.

Krokiety z grzybami i soczewicą - Krok 5

Dzielimy zawartość patelni na 8 części i smarujemy naleśniki. Panierujemy je w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Podsmażamy z obu stron na oleju, aż się zarumienią.

Krokiety z grzybami i soczewicą

•ᴗ• Zdjęcie Warzywne Inspiracje
http://Zdjęcie%20Warzywne%20Inspiracje

Soczewica Ugotowana Na Parze

Gotowanie na parze to jedna z najzdrowszych metod przygotowywania potraw. Soczewica „Ugotowane na parze” dzięki blanszowaniu na parze charakteryzuje się idealnym smakiem i chrupkością, pięknym kolorem oraz utrzymaniem wielu wartości odżywczych. Świetnie sprawdzi się jako składnik dań z mięsem, dań kuchni indyjskiej, bliskowschodniej, wegetariańskiej i wegańskiej.

Napisz komentarz

Oceń przepis:
Zdjęcie Warzywne Inspiracje

Kapusta z fasolą cannellini i wędzonymi śliwkami

Tatar ze śledzia z marynowanymi pieczarkami

Tatar ze śledzia z marynowanymi pieczarkami

Tort red velvet z buraków z kokosowym kremem

Tort red velvet z buraków z kokosowym kremem

Zobacz więcej takich przepisów