Miksujemy składniki ciasta na naleśniki: 1½ szklanki mąki, mleko, wodę, 1 jajko i szczyptę soli. Odstawiamy na 15 minut do lodówki. Dodajemy olej i dokładnie mieszamy. Smażymy na patelni do naleśników lub na zwykłej delikatnie wysmarowanej olejem. Odstawiamy gotowe naleśniki. Powinniśmy otrzymać 8 sztuk.
Drobno siekamy pieczarki oraz cebulę. Osączamy soczewicę.
Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy cebulę. Dodajemy pieczarki i drobno posiekany czosnek, mieszamy. Gdy zaczną się zarumieniać, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz, kumin oraz gałkę. Smażymy kilka minut. Dodajemy soczewicę oraz 2 łyżki wody. Smażymy 5-7 minut.
Odstawiamy patelnię z gazu. Za pomocą widelca lub tłuczka do ziemniaków rozcieramy delikatnie soczewicę.
Dzielimy zawartość patelni na 8 części i smarujemy naleśniki. Panierujemy je w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Podsmażamy z obu stron na oleju, aż się zarumienią.
Napisz komentarz