
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 1 godz.
- średnie
Ziemniaki gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości. Następnie studzimy i przeciskamy przez praskę lub ścieramy na tarce o średnich oczkach.
Pomidory kroimy na ćwiartki. Dodajemy pokrojoną cebulę i lekko zmiażdżony czosnek. Skrapiamy oliwą i oprószamy solą. Pieczemy około 20 minut w temp. 180℃ lub grillujemy na tacce.
Upieczone pomidory miksujemy na gładki sos. Jeśli to konieczne, odparowujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Cieciorkę z zalewą rozgniatamy widelcem. Dodajemy przeciśnięte ziemniaki, posiekany koperek, mąkę ziemniaczaną, sól oraz pieprz. Wyrabiamy jednolitą masę.
Z masy ziemniaczanej formujemy lekko spłaszczone kotlety. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oliwie na złoty kolor z obu stron. Podajemy z sosem pomidorowym.
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej