Z ciecierzycy w sosie pomidorowym i nie tylko
Ciecierzyca to do niedawna niedoceniane warzywo strączkowe. Pełne białka, błonnika pokarmowego, witamin (C, K, z grupy B) i mikroelementów, dziś ma swoje pięć minut. I słusznie. Co można robić z cieciorką? To bardzo wdzięczny do wykorzystania w kuchni produkt. Czasem niesłusznie kojarzy się ją tylko z dietą wegańską lub wegetariańską. Możemy ją gotować, dusić, smażyć i piec, podawać jako kotleciki z ciecierzycy. Znana jest głównie jako składnik hummusu, czyli pasty popularnej w kuchni Bliskiego Wschodu. Hummus je się głównie do kanapek na śniadanie lub kolację. Cieciorka ma neutralny smak, więc można ją łączyć z dowolnymi przyprawami, a nawet piec z niej ciasta. Ciecierzyca wciąż pozostaje nie do końca wykorzystanym produktem obiadowym. A szkoda, bo świetnym pomysłem na pełnowartościowy posiłek są na przykład kotleciki z ciecierzycy.
Niedoceniane pulpeciki z ciecierzycy
Kotlety z ciecierzycy, pulpeciki z ciecierzycy, klopsiki – nazwy są różne w zależności od kształtu i wielkości potrawy. Kotleciki z ciecierzycy mogą mieć różny skład i występować w towarzystwie rozmaitych sosów – najpopularniejsze są chyba kotleciki z ciecierzycy w sosie pomidorowym. Możemy śmiało przyrządzić także koperkowy, pieczarkowy, z grzybów leśnych. To wyjątkowe warzywo możemy łączyć na przykład z ziemniakami, a doprawiać na wiele sposobów. Do pikantnej wersji kotletów z cieciorki dodajmy ostrą paprykę i sporo czosnku. Z kolei kumin rzymski obecny w kotletach z cieciorki przeniesie nas do kuchni arabskiej. Kulinarną podróż do Włoch możemy zafundować sobie dzięki pulpecikom z ciecierzycy z suszonymi pomidorami. To właśnie z suszonymi pomidorami komponują się takie przyprawy, jak bazylia, tymianek i zioła prowansalskie. Do suszonych pomidorów pasuje oczywiście również parmezan. Nie może go zabraknąć w tej wersji pulpecików z ciecierzycy. Jeśli nie odpowiadają nam kotleciki w sosie, to możemy podać do nich tylko kaszę i miskę sałaty, np. lodowej.
Warzywo uniwersalne
Pulpeciki z ciecierzycy w sosie pomidorowym albo kotleciki w sosie grzybowym to niejedyne propozycje dań z udziałem tego warzywa. Cieciorka sprawdzi się świetnie jako składnik gulaszu, farszu do pierogów, papryki (np. w apetycznej pieczonej papryce faszerowanej ryżem, ciecierzycą, fasolą i wołowiną), pasty kanapkowej, sałatek (godna polecenia jest szczególnie na wiosnę sałatka z młodymi ziemniaczkami, szparagami i cieciorką). Doskonale smakuje pasztet z tego warzywa i mnóstwo odmian kremowych zup. Może to być smakowita zupa szparagowa z cieciorką i fetą Cieciorką można świetnie zastąpić często podawany do zupy groszek ptysiowy. Tym warzywem można po prostu posypać zupę. Bardzo ciekawą propozycją dla osób, które nie jedzą mięsa, jest wegetariański żurek z pieczoną cieciorką albo kalafiorowa zupa krem z pieczoną ciecierzycą. Nie zawsze zdrowe czipsy na przyjęciu możemy doskonale zastąpić cieciorką. Jeśli przyrządzimy chrupiącą cieciorkę z pieca albo pieczoną cieciorkę po indyjsku to goście będą zapewne mile zaskoczeni.
Zdrowe ciastka z ciecierzycy można upiec w wersji bez cukru, glutenu i laktozy, zaś kakaowe ciasto z udziałem tego warzywa i bananów będzie odpowiednie na każdą okazję.
Napisz komentarz