Kotlety z ciecierzycy w sosie pomidorowym

Kotlety ziemniaczane z cieciorką w sosie pomidorowym

Składniki

Zobowiązania
Bonduelle

http://Zobowiązania%20przepis Tak smakuje dobro

Przygotowanie

Kotlety ziemniaczane z cieciorką w sosie pomidorowym - Składniki

Kotlety ziemniaczane z cieciorką w sosie pomidorowym - Krok 1

Ziemniaki gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości. Następnie studzimy i przeciskamy przez praskę lub ścieramy na tarce o średnich oczkach.

Kotlety ziemniaczane z cieciorką w sosie pomidorowym - Krok 2

Pomidory kroimy na ćwiartki. Dodajemy pokrojoną cebulę i lekko zmiażdżony czosnek. Skrapiamy oliwą i oprószamy solą. Pieczemy około 20 minut w temp. 180℃ lub grillujemy na tacce.

Kotlety ziemniaczane z cieciorką w sosie pomidorowym - Krok 3

Upieczone pomidory miksujemy na gładki sos. Jeśli to konieczne, odparowujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Kotlety ziemniaczane z cieciorką w sosie pomidorowym - Krok 4

Cieciorkę z zalewą rozgniatamy widelcem. Dodajemy przeciśnięte ziemniaki, posiekany koperek, mąkę ziemniaczaną, sól oraz pieprz. Wyrabiamy jednolitą masę.

Kotlety ziemniaczane z cieciorką w sosie pomidorowym - Krok 5

Z masy ziemniaczanej formujemy lekko spłaszczone kotlety. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oliwie na złoty kolor z obu stron. Podajemy z sosem pomidorowym.

Kotlety ziemniaczane z cieciorką w sosie pomidorowym

•ᴗ• Kotlety ziemniaczane z cieciorką w sosie pomidorowym
http://Zdjęcie%20Warzywne%20Inspiracje

Cieciorka Porcja Na Raz Na Twoją Sałatkę

Cieciorka Bonduelle „Porcja na raz na Twoją Sałatkę” to dwie, małe puszeczki po 85 g, które są idealnym dodatkiem do Twojej ulubionej sałatki, bez wyrzucania resztek. Dzięki blanszowaniu na parze, a nie w wodzie, cieciorka charakteryzuje się idealnym smakiem i chrupkością, pięknym kolorem oraz utrzymaniem wielu wartości odżywczych.

Z ciecierzycy w sosie pomidorowym i nie tylko

Ciecierzyca to do niedawna niedoceniane warzywo strączkowe. Pełne białka, błonnika pokarmowego, witamin (C, K, z grupy B) i mikroelementów, dziś ma swoje pięć minut. I słusznie. Co można robić z cieciorką? To bardzo wdzięczny do wykorzystania w kuchni produkt. Czasem niesłusznie kojarzy się ją tylko z dietą wegańską lub wegetariańską. Możemy ją gotować, dusić, smażyć i piec, podawać jako kotleciki z ciecierzycy. Znana jest głównie jako składnik hummusu, czyli pasty popularnej w kuchni Bliskiego Wschodu. Hummus je się głównie do kanapek na śniadanie lub kolację. Cieciorka ma neutralny smak, więc można ją łączyć z dowolnymi przyprawami, a nawet piec z niej ciasta. Ciecierzyca wciąż pozostaje nie do końca wykorzystanym produktem obiadowym. A szkoda, bo świetnym pomysłem na pełnowartościowy posiłek są na przykład kotleciki z ciecierzycy.

Niedoceniane pulpeciki z ciecierzycy

Kotlety z ciecierzycy, pulpeciki z ciecierzycy, klopsiki – nazwy są różne w zależności od kształtu i wielkości potrawy. Kotleciki z ciecierzycy mogą mieć różny skład i występować w towarzystwie rozmaitych sosów –  najpopularniejsze są chyba kotleciki z ciecierzycy w sosie pomidorowym. Możemy śmiało przyrządzić także koperkowy, pieczarkowy, z grzybów leśnych. To wyjątkowe warzywo możemy łączyć na przykład z ziemniakami, a doprawiać na wiele sposobów. Do pikantnej wersji kotletów z cieciorki dodajmy ostrą paprykę i sporo czosnku. Z kolei kumin rzymski obecny w kotletach z cieciorki przeniesie nas do kuchni arabskiej. Kulinarną podróż do Włoch możemy zafundować sobie dzięki pulpecikom z ciecierzycy z suszonymi pomidorami. To właśnie z suszonymi pomidorami komponują się takie przyprawy, jak bazylia, tymianek i zioła prowansalskie. Do suszonych pomidorów pasuje oczywiście również parmezan. Nie może go zabraknąć w tej wersji pulpecików z ciecierzycy. Jeśli nie odpowiadają nam kotleciki w sosie, to możemy podać do nich tylko kaszę i miskę sałaty, np. lodowej. 

Warzywo uniwersalne

Pulpeciki z ciecierzycy w sosie pomidorowym albo kotleciki w sosie grzybowym to niejedyne propozycje dań z udziałem tego warzywa. Cieciorka sprawdzi się świetnie jako składnik gulaszu, farszu do pierogów, papryki (np. w apetycznej pieczonej papryce faszerowanej ryżem, ciecierzycą, fasolą i wołowiną), pasty kanapkowej, sałatek (godna polecenia jest szczególnie na wiosnę sałatka z młodymi ziemniaczkami, szparagami i cieciorką). Doskonale smakuje pasztet z tego warzywa i mnóstwo odmian kremowych zup. Może to być smakowita zupa szparagowa z cieciorką i fetą   Cieciorką można świetnie zastąpić często podawany do zupy groszek ptysiowy. Tym warzywem można po prostu posypać zupę. Bardzo ciekawą propozycją dla osób, które nie jedzą mięsa, jest wegetariański żurek z pieczoną cieciorką albo kalafiorowa zupa krem z pieczoną ciecierzycą. Nie zawsze zdrowe czipsy na przyjęciu możemy doskonale zastąpić cieciorką. Jeśli przyrządzimy chrupiącą cieciorkę z pieca albo pieczoną cieciorkę po indyjsku to goście będą zapewne mile zaskoczeni.

Zdrowe ciastka z ciecierzycy można upiec w wersji bez cukru, glutenu i laktozy, zaś kakaowe ciasto z udziałem tego warzywa i bananów będzie odpowiednie na każdą okazję.

Napisz komentarz

Oceń przepis:
Zdjęcie Warzywne Inspiracje

Sałatka z ogórkiem, awokado i kiełkami fasoli mung

Klasyczny burger wołowy z kozim serem i buraczkami

Klasyczny burger wołowy z kozim serem i buraczkami

Zdjęcie Warzywne Inspiracje

Zapiekanka ziemniaczana z fasolką szparagową

Zobacz więcej takich przepisów