
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- łatwe
W pojemniku blendera umieścić suszone daktyle i morele oraz skórkę pomarańczową. Wlać sok pomarańczowy, syrop klonowy i ekstrakt waniliowy. Rozdrobnić.
Marchewkę osączyć na sicie i zmiksować. Dodać do blendera razem z płatkami owsianymi i mąką kokosową. Kontynuować miksowanie, aż składniki zaczną się sklejać.
Nabierać łyżką porcję masy i formować kulki wielkości orzecha włoskiego.
Obtaczać w wiórkach kokosowych. Przechowywać w lodówce 1-2 dni.
Marchewka ma już ponad kilka tysięcy lat. Jej ojczyzną są najprawdopodobniej Chiny, jednak marchewka w tamtych czasach wyglądała i smakowała zupełnie inaczej. W starożytności można było spróbować białej marchewki. Dopiero w XVII wieku w Holandii wyhodowano jej pomarańczową, popularną dzisiaj odmianę. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej