Your browser does not support JavaScript! Kokosowo-marchewkowe kulki energetyczne - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Składniki

  • 100 g Młodej marchewki ekstradrobnej Bonduelle 425 ml

  • 50 g suszonych daktyli

  • 50 g suszonych moreli

  • 40 g płatków owsianych

  • 30 g mąki kokosowej

  • 2 łyżki syropu klonowego

  • 1 łyżka smażonej skórki pomarańczowej

  • 1 łyżka soku pomarańczowego

  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

  • Wiórki kokosowe do obtoczenia

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Czy wiesz, że...

Marchewka ma już ponad kilka tysięcy lat. Jej ojczyzną są najprawdopodobniej Chiny, jednak marchewka w tamtych czasach wyglądała i smakowała zupełnie inaczej. W starożytności można było spróbować białej marchewki. Dopiero w XVII wieku w Holandii wyhodowano jej pomarańczową, popularną dzisiaj odmianę. (więcej)


Przygotowanie

1

Kokosowo-marchewkowe kulki energetyczne - Krok 1

W pojemniku blendera umieścić suszone daktyle i morele oraz skórkę pomarańczową. Wlać sok pomarańczowy, syrop klonowy i ekstrakt waniliowy. Rozdrobnić.

2

Kokosowo-marchewkowe kulki energetyczne - Krok 2

Marchewkę osączyć na sicie i zmiksować. Dodać do blendera razem z płatkami owsianymi i mąką kokosową. Kontynuować miksowanie, aż składniki zaczną się sklejać.

3

Kokosowo-marchewkowe kulki energetyczne - Krok 3

Nabierać łyżką porcję masy i formować kulki wielkości orzecha włoskiego.

4

Kokosowo-marchewkowe kulki energetyczne - Krok 4

Obtaczać w wiórkach kokosowych. Przechowywać w lodówce 1-2 dni.

:)

Kokosowo-marchewkowe kulki energetyczne

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Anna Warzecha

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu