
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 45 min.
- łatwe
Makaron ugotować al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu, osączyć.
Mix osączyć z zalewy. Paprykę pokroić w drobną kostkę, seler w plasterki. Oliwki przekroić na połówki. Szczypiorek, natkę i koperek posiekać.
Musztardę wymieszać z sokiem z cytryny. Cały czas mieszając, stopniowo wlewać olej, aż zgęstnieje. Dodać starty lub przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić solą i pieprzem.
Wszystkie składniki wymieszać w misce. Całość odstawić na 30 min.
Kukurydza to obok pszenicy i ryżu najpopularniejsza roślina uprawna świata. Jeden jej “kłos” może ważyć 40 dag. Kukurydza była podstawowym pożywieniem Inków, Azteków i Majów. Dziś jada się ją głównie w postaci płatków, kasz i mąki kukurydzianej. Wszyscy znają popcorn, a popularnością zaczyna cieszyć się też olej kukurydziany. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej