Marchewkę, kukurydzę i groszek miksujemy osobno na gładkie musy. Podczas miksowania dodajemy po 2-3 łyżki śmietanki. Doprawiamy białym pieprzem i opcjonalnie solą do smaku.
Jajka gotujemy na twardo. Kroimy i układamy na dnie naczynia wyłożonego folią spożywczą.
Żelatynę moczymy w niewielkiej ilości wody. Gdy napęcznieje, lekko podgrzewamy. Tylko do rozpuszczenia się.
Twarożek ucieramy ze śmietanką. Doprawiamy posiekanym tymiankiem, solą oraz białym pieprzem do smaku. Do każdej masy rozdzielamy po porcji płynnej żelatyny, proporcjonalnie do ilości.
Do foremki z ułożonymi jajkami wykładamy po porcji musów, kolejno: groszek, ½ twarożku, kukurydza, 1/2 twarożku, marchewka. Każdą warstwę po nałożeniu schładzamy, na kilka minut wkładając do zamrażalnika. W ten sposób szybko stężeje i warstwy się nie zmieszają. Gotową terrinę odstawiamy do całkowitego zastygnięcia.
Napisz komentarz