Your browser does not support JavaScript! Komosa z fasolką i pomidorkami - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Regularnie publikujemy nowe, inspirujące przepisy. Czy chcesz, aby Cię o nich powiadamiać?

Składniki

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Czy wiesz, że...

Fasolka szparagowa pochodzi z Ameryki, gdzie jest hodowana od ponad 7000 lat. Jej pierwsze ślady uprawy znaleziono na obszarze dzisiejszych stanów Utah i Arizona w Stanach Zjednoczonych, ale szeroko uprawiano ją także w krajach Ameryki Środkowej i Południowej jak Meksyk, Peru, Boliwia czy Ekwador. Do Europy dotarła za sprawą hiszpańskich żeglarzy, gdzie spopularyzowała się dopiero w XVI wieku, głównie we Francji, gdzie ceniono ją ze względu na jej właściwości odżywcze. Obecnie uprawiana jest w prawie wszystkich krajach świata. W Polsce występują dwie odmiany fasolki szparagowej – delikatna żółta oraz bardziej wyrazista w smaku zielona. (więcej)


Przygotowanie

1

Komosa z fasolką i pomidorkami - Krok 1

Komosę wrzucamy do wrzącej osolonej wody. Gotujemy ok. 10 minut.

2

Komosa z fasolką i pomidorkami - Krok 2

Fasolkę płuczemy w ciepłej wodzie. Kroimy pomidorki, cukinię, cebulkę i czosnek. Następnie na rozgrzanej oliwie podsmażamy czosnek z cebulką, po chwili dorzucamy cukinię, a na koniec dodajemy pomidorki i fasolkę. Doprawiamy solą i pieprzem.

3

Komosa z fasolką i pomidorkami - Krok 3

Łączymy komosę z warzywami. Danie posypujemy posiekanym koperkiem.

:)

Komosa z fasolką i pomidorkami

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Alicja Dziurosz

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu