Your browser does not support JavaScript!

Składniki

  • 1 opakowanie Czerwona fasoli Bonduelle 212 ml (2 x 106 ml)

  • 250 g dyni hokkaido

  • 100 g suchej kaszy bulgur

  • 60 g sera feta

  • 30 g niesolonych pistacji w łupinie

  • 3 łyżki oliwy

  • 1 łyżka liści świeżej bazylii

  • 1 łyżeczka musztardy

  • 1 łyżeczka miodu

  • ½ małej czerwonej cebuli

  • Sól i pieprz

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Przygotowanie

1

Sałatka z kaszy bulgur z pieczoną dynią, fetą i pistacjami - Krok 1

Dynię obieramy, kroimy w niedużą kostkę i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Bazylię drobno siekamy. Dynię polewamy łyżką oliwy, posypujemy solą i bazylią. Pieczemy w temperaturze 180°C (grzałka góra-dół) 25-30 minut.

2

Sałatka z kaszy bulgur z pieczoną dynią, fetą i pistacjami - Krok 2

Kaszę bulgur gotujemy wg opisu na opakowaniu, a następnie studzimy.

3

Sałatka z kaszy bulgur z pieczoną dynią, fetą i pistacjami - Krok 3

Ser kroimy w kostkę, cebulę w piórka, pistacje obieramy i kroimy w mniejsze kawałki.

4

Sałatka z kaszy bulgur z pieczoną dynią, fetą i pistacjami - Krok 4

W małej miseczce umieszczamy musztardę, miód i 2 łyżki oliwy, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy do połączenia.

5

Sałatka z kaszy bulgur z pieczoną dynią, fetą i pistacjami - Krok 5

Do dużej miski przekładamy dynię, bulgur, ser feta, czerwoną cebulę, osączoną fasolę i pistacje. Dodajemy dressing i delikatnie mieszamy.

:)

Sałatka z kaszy bulgur z pieczoną dynią, fetą i pistacjami

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Malwina Bareła

Czy wiesz, że...

Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu