
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 45 min.
- łatwe
Dynię obieramy, kroimy w niedużą kostkę i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Bazylię drobno siekamy. Dynię polewamy łyżką oliwy, posypujemy solą i bazylią. Pieczemy w temperaturze 180°C (grzałka góra-dół) 25-30 minut.
Kaszę bulgur gotujemy wg opisu na opakowaniu, a następnie studzimy.
Ser kroimy w kostkę, cebulę w piórka, pistacje obieramy i kroimy w mniejsze kawałki.
W małej miseczce umieszczamy musztardę, miód i 2 łyżki oliwy, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy do połączenia.
Do dużej miski przekładamy dynię, bulgur, ser feta, czerwoną cebulę, osączoną fasolę i pistacje. Dodajemy dressing i delikatnie mieszamy.
Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej