
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 45 min.
- łatwe
Cebulę i czosnek posiekać, zeszklić na maśle. Dodać szpinak. Smażyć, aż się rozmrozi i odparuje prawie cały płyn.
Dodać ser feta, wymieszać. Ewentualnie doprawić solą (trzeba pamiętać, że ser jest słony).
Ciasto francuskie podzielić na kwadraty. Na środek każdego kawałka nałożyć porcję farszu, rogi zagiąć do środka i zlepić.
Koperty posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec 20 minut w 200°C.
Szpinak, którego drugie imię, wskazujące na jego pochodzenie, to “Trawa Persji”, przybył do Europy ponad tysiąc lat temu. Ok. IX wieku Arabowie przywieźli szpinak do Hiszpanii. Stamtąd wyruszył do Francji, Włoch i Anglii. Lecz dopiero w wieku XIX za sprawą amerykańskich farmerów szpinak stał się popularną rośliną uprawną. Dzisiaj, dzięki niskim kosztom uprawy, szpinak dostępny jest przez cały rok. Podobnie jak brokuły warzywo to nie występuje w stanie dzikim. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej
pyszne
Szpinak i feta to zawsze dobre połączenie 🙂