Kopytka z sosem śmietanowym z brokułem, pieczarkami i kukurydzą

Kopytka z sosem śmietanowym z brokułem, pieczarkami i kukurydzą

Składniki

  • 1 opakowanie Kukurydzy Złocistej Bonduelki Bonduelle 212 ml
  • 500 g ziemniaków o dużej zawartości skrobi
  • 250 g śmietany 18%
  • 100-150 g mąki pszennej + mąka do podsypania
  • 150 g pieczarek
  • 100 g różyczek brokuła
  • 80 g żółtego sera
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki oleju
  • 1 małe jajko
  • ½ czerwonej papryki
  • Sól i pieprz

Zobowiązania
Bonduelle

http://Zobowiązania%20przepis Tak smakuje dobro

Przygotowanie

Kopytka z sosem śmietanowym z brokułem, pieczarkami i kukurydzą - Składniki

Kopytka z sosem śmietanowym z brokułem, pieczarkami i kukurydzą - Krok 1

Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka z osoloną wodą, gotujemy do miękkości, odcedzamy. Ziemniaki studzimy, przeciskamy przez praskę do ziemniaków i umieszczamy na stolnicy. W środku robimy wgłębienie, wbijamy jajko, dodajemy 100 g mąki i wyrabiamy na jednolite ciasto. W razie potrzeby dosypujemy stopniowo więcej mąki. Ciasto dzielimy na 4 części, każdą rolujemy w długi cienki wałek, oprószamy mąką i kroimy pod skosem w kawałki o długości 2 cm.

Kopytka z sosem śmietanowym z brokułem, pieczarkami i kukurydzą - Krok 2

W garnku zagotowujemy osoloną wodę. Wrzucamy kopytka, gotujemy 30 sekund od wypłynięcia. Przy pomocy łyżki cedzakowej przekładamy je na talerz.

Kopytka z sosem śmietanowym z brokułem, pieczarkami i kukurydzą - Krok 3

Czosnek drobno siekamy, paprykę kroimy w krótkie paseczki, pieczarki w plasterki. Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki, gotujemy w garnku w osolonej wodzie do miękkości i odcedzamy.

Kopytka z sosem śmietanowym z brokułem, pieczarkami i kukurydzą - Krok 4

Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i paprykę, smażymy 3-4 minuty. Dodajemy pieczarki smażymy kolejne 5 minut. Wlewamy śmietanę, dodajemy starty ser. Całość podgrzewamy do rozpuszczenia sera. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Kopytka z sosem śmietanowym z brokułem, pieczarkami i kukurydzą - Krok 5

Na patelnię dodajemy kopytka, osączoną kukurydzę oraz różyczki brokuła, całość krótko podgrzewamy.

Kopytka z sosem śmietanowym z brokułem, pieczarkami i kukurydzą

•ᴗ• Kopytka z sosem śmietanowym z brokułem, pieczarkami i kukurydzą

Napisz komentarz

Oceń przepis:
Makaron ryżowy z tofu i papryką w sosie słodko-kwaśnym

Makaron ryżowy z tofu i papryką w sosie słodko-kwaśnym

Kasza jaglana z cukinią, jarmużem i cieciorką

Kasza jaglana z cukinią, jarmużem i cieciorką

Duszony bakłażan z białą fasolą

Duszony bakłażan z białą fasolą

Zobacz więcej takich przepisów