Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka z osoloną wodą, gotujemy do miękkości, odcedzamy. Ziemniaki studzimy, przeciskamy przez praskę do ziemniaków i umieszczamy na stolnicy. W środku robimy wgłębienie, wbijamy jajko, dodajemy 100 g mąki i wyrabiamy na jednolite ciasto. W razie potrzeby dosypujemy stopniowo więcej mąki. Ciasto dzielimy na 4 części, każdą rolujemy w długi cienki wałek, oprószamy mąką i kroimy pod skosem w kawałki o długości 2 cm.
W garnku zagotowujemy osoloną wodę. Wrzucamy kopytka, gotujemy 30 sekund od wypłynięcia. Przy pomocy łyżki cedzakowej przekładamy je na talerz.
Czosnek drobno siekamy, paprykę kroimy w krótkie paseczki, pieczarki w plasterki. Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki, gotujemy w garnku w osolonej wodzie do miękkości i odcedzamy.
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i paprykę, smażymy 3-4 minuty. Dodajemy pieczarki smażymy kolejne 5 minut. Wlewamy śmietanę, dodajemy starty ser. Całość podgrzewamy do rozpuszczenia sera. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Na patelnię dodajemy kopytka, osączoną kukurydzę oraz różyczki brokuła, całość krótko podgrzewamy.
Napisz komentarz