Your browser does not support JavaScript! Kopytka z sosem śmietanowym z brokułem, pieczarkami i kukurydzą - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Składniki

  • 1 opakowanie Kukurydzy Złocistej Bonduelki Bonduelle 212 ml

  • 500 g ziemniaków o dużej zawartości skrobi

  • 250 g śmietany 18%

  • 100-150 g mąki pszennej + mąka do podsypania

  • 150 g pieczarek

  • 100 g różyczek brokuła

  • 80 g żółtego sera

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 łyżeczki oleju

  • 1 małe jajko

  • ½ czerwonej papryki

  • Sól i pieprz

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Czy wiesz, że...

W Bonduelle wiemy, jak ważne jest dbanie o zdrowie i planetę, dlatego nasza kukurydza jest Bez pozostałości pestycydów. Oferujemy naszym konsumentom podwójną gwarancję Bonduelle: dbanie o najwyższą jakość naszych warzyw i zobowiązanie do promowania zrównoważonego rolnictwa, aby jak najlepiej wykorzystać naturę, nie szkodząc jej. (więcej)


Przygotowanie

1

Kopytka z sosem śmietanowym z brokułem, pieczarkami i kukurydzą - Krok 1

Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka z osoloną wodą, gotujemy do miękkości, odcedzamy. Ziemniaki studzimy, przeciskamy przez praskę do ziemniaków i umieszczamy na stolnicy. W środku robimy wgłębienie, wbijamy jajko, dodajemy 100 g mąki i wyrabiamy na jednolite ciasto. W razie potrzeby dosypujemy stopniowo więcej mąki. Ciasto dzielimy na 4 części, każdą rolujemy w długi cienki wałek, oprószamy mąką i kroimy pod skosem w kawałki o długości 2 cm.

2

Kopytka z sosem śmietanowym z brokułem, pieczarkami i kukurydzą - Krok 2

W garnku zagotowujemy osoloną wodę. Wrzucamy kopytka, gotujemy 30 sekund od wypłynięcia. Przy pomocy łyżki cedzakowej przekładamy je na talerz.

3

Kopytka z sosem śmietanowym z brokułem, pieczarkami i kukurydzą - Krok 3

Czosnek drobno siekamy, paprykę kroimy w krótkie paseczki, pieczarki w plasterki. Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki, gotujemy w garnku w osolonej wodzie do miękkości i odcedzamy.

4

Kopytka z sosem śmietanowym z brokułem, pieczarkami i kukurydzą - Krok 4

Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i paprykę, smażymy 3-4 minuty. Dodajemy pieczarki smażymy kolejne 5 minut. Wlewamy śmietanę, dodajemy starty ser. Całość podgrzewamy do rozpuszczenia sera. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

5

Kopytka z sosem śmietanowym z brokułem, pieczarkami i kukurydzą - Krok 5

Na patelnię dodajemy kopytka, osączoną kukurydzę oraz różyczki brokuła, całość krótko podgrzewamy.

:)

Kopytka z sosem śmietanowym z brokułem, pieczarkami i kukurydzą

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Malwina Bareła

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu