
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 45 min.
- łatwe
Nazwa „brokuł” pochodzi od włoskiego słowa „brocco” oznaczającego „łodygę zakończoną kwiatem”. Prawdopodobnie pochodzi z Cypru. Był powszechnie uprawiany w starożytnej Grecji i Rzymie, gdzie w I wieku n.e. był przygotowywany z oliwą, białym winem i czosnkiem. Powoli jednak znikał z talerzy Włochów, aby pojawić się w XVI wieku we wschodniej części basenu Morza Śródziemnego i północnej Europie. We Francji warzywo spopularyzowała Katarzyna Medycejska, żona króla Henryka II, która mianowała brokuły „włoskim szparagiem”. Do Polski sprowadziła je w XVI wieku królowa Bona. (więcej)
Brokuł przesmażamy na niewielkiej ilości oliwy z bardzo drobno posiekaną cebulą około 5-7 minut.
4 jajka gotujemy na twardo.
Jajka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach lub drobno siekamy. Dodajemy brokuł.
Dodajemy posiekany koperek, surowe jajko, starty ser i doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Jeśli masa jest zbyt luźna, dodajemy 1-2 łyżki bułki tartej.
Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oliwie na złoty kolor.
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej