Your browser does not support JavaScript! Kotlety broku艂owe jajeczne w panierce - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Sk艂adniki

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Przygotowanie

1

Kotlety jajeczne z broku艂ami w panierce - Krok 1

Broku艂 przesma偶amy na niewielkiej ilo艣ci oliwy z bardzo drobno posiekan膮 cebul膮 oko艂o 5-7 minut.

2

Kotlety jajeczne z broku艂ami w panierce - Krok 2

4 jajka gotujemy na twardo.

3

Kotlety jajeczne z broku艂ami w panierce - Krok 3

Jajka obieramy i 艣cieramy na tarce o grubych oczkach lub drobno siekamy. Dodajemy broku艂.

4

Kotlety jajeczne z broku艂ami w panierce - Krok 4

Dodajemy posiekany koperek, surowe jajko, starty ser i doprawiamy sol膮 i pieprzem. Mieszamy. Je艣li masa jest zbyt lu藕na, dodajemy 1-2 艂y偶ki bu艂ki tartej.

5

Kotlety jajeczne z broku艂ami w panierce - Krok 5

Formujemy kotlety, obtaczamy w bu艂ce tartej i sma偶ymy na oliwie na z艂oty kolor.

:)

Kotlety jajeczne z broku艂ami w panierce

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Ma艂gorzata Gutral

Czy wiesz, 偶e...

Nazwa 鈥瀊roku艂鈥 pochodzi od w艂oskiego s艂owa 鈥瀊rocco鈥 oznaczaj膮cego 鈥炁俹dyg臋 zako艅czon膮 kwiatem鈥. Prawdopodobnie pochodzi z Cypru. By艂 powszechnie uprawiany w staro偶ytnej Grecji i Rzymie, gdzie w I wieku n.e. by艂 przygotowywany z oliw膮, bia艂ym winem i czosnkiem. Powoli jednak znika艂 z talerzy W艂och贸w, aby pojawi膰 si臋 w XVI wieku we wschodniej cz臋艣ci basenu Morza 艢r贸dziemnego i p贸艂nocnej Europie. We Francji warzywo spopularyzowa艂a Katarzyna Medycejska, 偶ona kr贸la Henryka II, kt贸ra mianowa艂a broku艂y 鈥瀢艂oskim szparagiem鈥. Do Polski sprowadzi艂a je w XVI wieku kr贸lowa Bona. (wi臋cej)

Napisz komentarz

Oce艅 przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i bloger贸w kulinarnych. Jako mi艂o艣nicy r贸偶norodnej kuchni opartej o produkty ro艣linne wierzymy, 偶e ka偶dy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz wi臋cej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejd藕 do sklepu

Kotlety jajeczno-broku艂owe nie tylko dla wegetarian

Nie tylko przepisy wegetaria艅skie cz臋sto wykorzystuj膮 jako g艂贸wne sk艂adniki potraw jajka. Produkty te zawieraj膮 bowiem wiele warto艣ciowych sk艂adnik贸w, w tym s膮 mi臋dzy innymi 藕r贸d艂em bia艂ka. Jajka bardzo dobrze komponuj膮 si臋 w potrawach z broku艂ami, a pyszne kotleciki 艂膮cz膮ce te dwa produkty s膮 zdrowe i po偶ywne. Dla tych, kt贸rzy nie jedz膮 mi臋sa, przepis na kotlety broku艂owe b臋dzie idealny.聽

Broku艂y w panierce

Sk艂ad kotlet贸w broku艂owych mo偶e by膰 bardzo r贸偶ny. Kotleciki z jajek to tylko jedna z wielu propozycji. To 艂atwe danie mo偶emy przygotowa膰, 艂膮cz膮c w kotletach broku艂owych np. kasz臋 jaglan膮 z parmezanem, ugotowane ziemniaki z p艂atkami owsianymi i tofu. Je艣li nie jadamy mi臋sa, przepis na broku艂y w panierce z mozzarell膮 te偶 b臋dzie dobrym pomys艂em.聽

Pyszne kotleciki na obiad i kolacj臋

Broku艂y w panierce albo inaczej m贸wi膮c, kotlety broku艂owe, przyrz膮dzamy zazwyczaj na obiad.聽 Kotleciki z jajek i broku艂贸w zawsze si臋 sprawdz膮 podczas tego posi艂ku. Wieczorem 鈥 kiedy zechcemy r贸wnie偶 zje艣膰 ciep艂e danie 鈥 kotlety broku艂owe b臋d膮 idealne. Nie musimy ich sma偶y膰 na oleju. Broku艂y w panierce mo偶emy upiec w piekarniku.聽聽