
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 45 min.
- łatwe
Brokuł przesmażamy na niewielkiej ilości oliwy z bardzo drobno posiekaną cebulą około 5-7 minut.
4 jajka gotujemy na twardo.
Jajka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach lub drobno siekamy. Dodajemy brokuł.
Dodajemy posiekany koperek, surowe jajko, starty ser i doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Jeśli masa jest zbyt luźna, dodajemy 1-2 łyżki bułki tartej.
Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oliwie na złoty kolor.
Nazwa „brokuł” pochodzi od włoskiego słowa „brocco” oznaczającego „łodygę zakończoną kwiatem”. Prawdopodobnie pochodzi z Cypru. Był powszechnie uprawiany w starożytnej Grecji i Rzymie, gdzie w I wieku n.e. był przygotowywany z oliwą, białym winem i czosnkiem. Powoli jednak znikał z talerzy Włochów, aby pojawić się w XVI wieku we wschodniej części basenu Morza Śródziemnego i północnej Europie. We Francji warzywo spopularyzowała Katarzyna Medycejska, żona króla Henryka II, która mianowała brokuły „włoskim szparagiem”. Do Polski sprowadziła je w XVI wieku królowa Bona. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcejNie tylko przepisy wegetariańskie często wykorzystują jako główne składniki potraw jajka. Produkty te zawierają bowiem wiele wartościowych składników, w tym są między innymi źródłem białka. Jajka bardzo dobrze komponują się w potrawach z brokułami, a pyszne kotleciki łączące te dwa produkty są zdrowe i pożywne. Dla tych, którzy nie jedzą mięsa, przepis na kotlety brokułowe będzie idealny.
Skład kotletów brokułowych może być bardzo różny. Kotleciki z jajek to tylko jedna z wielu propozycji. To łatwe danie możemy przygotować, łącząc w kotletach brokułowych np. kaszę jaglaną z parmezanem, ugotowane ziemniaki z płatkami owsianymi i tofu. Jeśli nie jadamy mięsa, przepis na brokuły w panierce z mozzarellą też będzie dobrym pomysłem.
Brokuły w panierce albo inaczej mówiąc, kotlety brokułowe, przyrządzamy zazwyczaj na obiad. Kotleciki z jajek i brokułów zawsze się sprawdzą podczas tego posiłku. Wieczorem – kiedy zechcemy również zjeść ciepłe danie – kotlety brokułowe będą idealne. Nie musimy ich smażyć na oleju. Brokuły w panierce możemy upiec w piekarniku.