Your browser does not support JavaScript! Kotlety jajeczne z brokułami w panierce - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Składniki

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Czy wiesz, że...

Nazwa „brokuł” pochodzi od włoskiego słowa „brocco” oznaczającego „łodygę zakończoną kwiatem”. Prawdopodobnie pochodzi z Cypru. Był powszechnie uprawiany w starożytnej Grecji i Rzymie, gdzie w I wieku n.e. był przygotowywany z oliwą, białym winem i czosnkiem. Powoli jednak znikał z talerzy Włochów, aby pojawić się w XVI wieku we wschodniej części basenu Morza Śródziemnego i północnej Europie. We Francji warzywo spopularyzowała Katarzyna Medycejska, żona króla Henryka II, która mianowała brokuły „włoskim szparagiem”. Do Polski sprowadziła je w XVI wieku królowa Bona. (więcej)


Przygotowanie

1

Kotlety jajeczne z brokułami w panierce - Krok 1

Brokuł przesmażamy na niewielkiej ilości oliwy z bardzo drobno posiekaną cebulą około 5-7 minut.

2

Kotlety jajeczne z brokułami w panierce - Krok 2

4 jajka gotujemy na twardo.

3

Kotlety jajeczne z brokułami w panierce - Krok 3

Jajka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach lub drobno siekamy. Dodajemy brokuł.

4

Kotlety jajeczne z brokułami w panierce - Krok 4

Dodajemy posiekany koperek, surowe jajko, starty ser i doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Jeśli masa jest zbyt luźna, dodajemy 1-2 łyżki bułki tartej.

5

Kotlety jajeczne z brokułami w panierce - Krok 5

Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oliwie na złoty kolor.

:)

Kotlety jajeczne z brokułami w panierce

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu