Your browser does not support JavaScript! Kotlety jajeczne z broku艂ami w panierce - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Sk艂adniki

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Czy wiesz, 偶e...

Nazwa 鈥瀊roku艂鈥 pochodzi od w艂oskiego s艂owa 鈥瀊rocco鈥 oznaczaj膮cego 鈥炁俹dyg臋 zako艅czon膮 kwiatem鈥. Prawdopodobnie pochodzi z Cypru. By艂 powszechnie uprawiany w staro偶ytnej Grecji i Rzymie, gdzie w I wieku n.e. by艂 przygotowywany z oliw膮, bia艂ym winem i czosnkiem. Powoli jednak znika艂 z talerzy W艂och贸w, aby pojawi膰 si臋 w XVI wieku we wschodniej cz臋艣ci basenu Morza 艢r贸dziemnego i p贸艂nocnej Europie. We Francji warzywo spopularyzowa艂a Katarzyna Medycejska, 偶ona kr贸la Henryka II, kt贸ra mianowa艂a broku艂y 鈥瀢艂oskim szparagiem鈥. Do Polski sprowadzi艂a je w XVI wieku kr贸lowa Bona. (wi臋cej)


Przygotowanie

1

Kotlety jajeczne z broku艂ami w panierce - Krok 1

Broku艂 przesma偶amy na niewielkiej ilo艣ci oliwy z bardzo drobno posiekan膮 cebul膮 oko艂o 5-7 minut.

2

Kotlety jajeczne z broku艂ami w panierce - Krok 2

4 jajka gotujemy na twardo.

3

Kotlety jajeczne z broku艂ami w panierce - Krok 3

Jajka obieramy i 艣cieramy na tarce o grubych oczkach lub drobno siekamy. Dodajemy broku艂.

4

Kotlety jajeczne z broku艂ami w panierce - Krok 4

Dodajemy posiekany koperek, surowe jajko, starty ser i doprawiamy sol膮 i pieprzem. Mieszamy. Je艣li masa jest zbyt lu藕na, dodajemy 1-2 艂y偶ki bu艂ki tartej.

5

Kotlety jajeczne z broku艂ami w panierce - Krok 5

Formujemy kotlety, obtaczamy w bu艂ce tartej i sma偶ymy na oliwie na z艂oty kolor.

:)

Kotlety jajeczne z broku艂ami w panierce

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Ma艂gorzata Gutral

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i bloger贸w kulinarnych. Jako mi艂o艣nicy r贸偶norodnej kuchni opartej o produkty ro艣linne wierzymy, 偶e ka偶dy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz wi臋cej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejd藕 do sklepu