
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- średnie
Groszek wsypujemy do wrzącej, posolonej wody, gotujemy przez 5 minut. Następnie odsączamy na sicie i przelewamy zimną wodą.
Miksujemy z jajkiem, posiekanym czosnkiem, miętą i solą na puree. Dodajemy mąkę i krótko wyrabiamy do połączenia składników.
Dodajemy mąkę i krótko wyrabiamy do połączenia składników.
Ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, dzielimy na dwa wałeczki. Wykrawamy pod skosem kopytka.
Gotujemy we wrzącej, posolonej wodzie przez 5 minut, odsączamy i serwujemy na ciepło.
Groszek jest jedną z najwcześniej uprawianych przez człowieka roślin. Jego najstarsze nasiona odnaleziono w Anatolii, Iranie, Palestynie i Grecji, i uważa się, że pochodzą jeszcze z epoki kamienia. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej