
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 1 godz.
- trudne
W osolonej wodzie z dodatkiem oliwy gotujemy płaty lasagne do miękkości. Jeśli ugotujemy na raz tylko 2-3 plastry, to dzięki temu się nie skleją.
Cebulę i czosnek szklimy na oliwie. Dodajemy liście szpinaku Bonduelle (około 1/2-2/3 opakowania), śmietanę i mascarpone. Doprawiamy solą i gałką muszkatołową.
Na dnie naczynia do zapiekania układamy pierwsze 3 plastry lasagne. Na każdym układamy warstwę szpinaku i pokruszony ser kozi.
Kładziemy kolejne 3 płaty lasagne, szpinak i ser. Na wierzch kładziemy resztę płatów lasagne i posypujemy serem kozim i posiekanym koperkiem.
Danie zapiekamy w 180 stopniach przez 15-20 minut.
Szpinak, którego drugie imię, wskazujące na jego pochodzenie, to “Trawa Persji”, przybył do Europy ponad tysiąc lat temu. Ok. IX wieku Arabowie przywieźli szpinak do Hiszpanii. Stamtąd wyruszył do Francji, Włoch i Anglii. Lecz dopiero w wieku XIX za sprawą amerykańskich farmerów szpinak stał się popularną rośliną uprawną. Dzisiaj, dzięki niskim kosztom uprawy, szpinak dostępny jest przez cały rok. Podobnie jak brokuły warzywo to nie występuje w stanie dzikim. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej