Your browser does not support JavaScript!

Składniki

  • 12 płatów lasagne

  • 1 opakowanie Szpinaku 1000 listków Bonduelle

  • kostka twardego koziego sera

  • 5 łyżek śmietany 30%

  • 5 łyżek mascarpone

  • pęczek świeżego koperku

  • 2 łyżki oliwy

  • 2 cebule

  • 2 ząbki czosnku

  • sól i pieprz

  • świeżo starta gałka muszkatołowa

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Przygotowanie

W osolonej wodzie z dodatkiem oliwy gotujemy płaty lasagne do miękkości. Jeśli ugotujemy na raz tylko 2-3 plastry, to dzięki temu się nie skleją.

Cebulę i czosnek szklimy na oliwie. Dodajemy liście szpinaku Bonduelle (około 1/2-2/3 opakowania), śmietanę  i mascarpone. Doprawiamy solą i gałką muszkatołową.

Na dnie naczynia do zapiekania układamy pierwsze 3 plastry lasagne. Na każdym układamy warstwę szpinaku i pokruszony ser kozi.

Kładziemy kolejne 3 płaty lasagne, szpinak i ser. Na wierzch kładziemy resztę płatów lasagne i posypujemy serem kozim i posiekanym koperkiem.

Danie zapiekamy w 180 stopniach przez 15-20 minut.

:)

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Łukasz

Czy wiesz, że...

Szpinak, którego drugie imię, wskazujące na jego pochodzenie, to “Trawa Persji”, przybył do Europy ponad tysiąc lat temu. Ok. IX wieku Arabowie przywieźli szpinak do Hiszpanii. Stamtąd wyruszył do Francji, Włoch i Anglii. Lecz dopiero w wieku XIX za sprawą amerykańskich farmerów szpinak stał się popularną rośliną uprawną. Dzisiaj, dzięki niskim kosztom uprawy, szpinak dostępny jest przez cały rok. Podobnie jak brokuły warzywo to nie występuje w stanie dzikim. (więcej)

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu