
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 1 godz.
- średnie
Kiełbasę, paprykę, chili i cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni przez około 5-7 minut.
Zawartość patelni przekładamy do miski, dodajemy fasolę i ugotowany ryż. Mieszamy. Na tę samą patelnię wykładamy koncentrat, wlewamy bulion, sos sojowy i przyprawy (sól, pieprz, paprykę w proszku, kumin). Gotujemy około 7 minut, aż sos zgęstnieje. Sos dodajemy do miski z farszem. Mieszamy i jeśli to konieczne solimy.
Z ciasta francuskiego wykrawamy kółka, na które nakładamy farsz i sklejamy jak pierogi.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Posypujemy sezamem i pieczemy przez około 25 minut w temperaturze 200°C. Podajemy z listkami kolendry.
Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej