Your browser does not support JavaScript! Pierożki empanadas z chorizo i czerwoną fasolą - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Regularnie publikujemy nowe, inspirujące przepisy. Czy chcesz, aby Cię o nich powiadamiać?

Składniki

  • 1 puszka Fasoli czerwonej Kidney Bonduelle 425 ml

  • 1 czerwona cebula

  • 1 żółta papryka

  • 1 papryczka chili

  • 1 jajko

  • 1 szklanka ugotowanego ryżu

  • 1 szklanka bulionu

  • 400 g gotowego ciasta francuskiego

  • 150 g kiełbasy chorizo

  • 2 łyżki sosu sojowego

  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego

  • 1 łyżeczka papryki w proszku

  • 1/2 łyżeczki kuminu

  • Czarny sezam

  • Kolendra

  • Pieprz

  • Sól

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Czy wiesz, że...

Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)


Przygotowanie

1

Pierożki empanadas z chorizo i czerwoną fasolą - Krok 1

Kiełbasę, paprykę, chili i cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni przez około 5-7 minut.

2

Pierożki empanadas z chorizo i czerwoną fasolą - Krok 2

Zawartość patelni przekładamy do miski, dodajemy fasolę i ugotowany ryż. Mieszamy. Na tę samą patelnię wykładamy koncentrat, wlewamy bulion, sos sojowy i przyprawy (sól, pieprz, paprykę w proszku, kumin). Gotujemy około 7 minut, aż sos zgęstnieje. Sos dodajemy do miski z farszem. Mieszamy i jeśli to konieczne solimy.

3

Pierożki empanadas z chorizo i czerwoną fasolą - Krok 3

Z ciasta francuskiego wykrawamy kółka, na które nakładamy farsz i sklejamy jak pierogi.

4

Pierożki empanadas z chorizo i czerwoną fasolą - Krok 4

Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Posypujemy sezamem i pieczemy przez około 25 minut w temperaturze 200°C. Podajemy z listkami kolendry.

:)

Pierożki empanadas z chorizo i czerwoną fasolą

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Iwona Zeidler

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu