Kotleciki ryżowe z tuńczykiem i kukurydzą

Zdjęcie Warzywne Inspiracje

Składniki

  • 1 mała puszka Kukurydzy Bio Bonduelle
  • 100 g ryżu (pół szklanki)
  • 1 cebula
  • 1 opakowanie tuńczyka w puszce (waga po odcieku 130 g)
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • 2 jajka
  • bułka tarta do zagęszczenia masy oraz do panierowania kotletów
  • 1-2 łyżeczki gładkiej musztardy (ilość do smaku)
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Zobowiązania
Bonduelle

http://Zobowiązania%20przepis Tak smakuje dobro

Przygotowanie

Zdjęcie Warzywne Inspiracje

DSC_7771

Ryż płuczemy na sicie, aż woda z płukania będzie przezroczysta. Umieszczamy go w garnku, wlewamy szklankę wody, dodajemy sól do smaku (około 1/3 łyżeczki), przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez około 15 minut, aż ryż wchłonie całą wodę. Ugotowany ryż spulchniamy widelcem i przekładamy do miski, odstawiamy do przestygnięcia.

DSC_7755

Cebulę siekamy w kosteczkę, natkę drobno siekamy. Ocieramy skórkę z połowy cytryny.

DSC_7764

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy cebulę, smażymy przez 3-4 minuty, aż cebula się zrumieni. Studzimy.

DSC_7781

Do ryżu dodajemy cebulę, posiekaną natkę, skórkę z cytryny, odsączonego i podzielonego na kawałki tuńczyka, pół puszki odsączonej kukurydzy, musztardę. Masę na kotleciki przyprawiamy sporą ilością pieprzu i w razie potrzeby solą do smaku.

DSC_7784

Wbijamy jajko, masę dokładnie wyrabiamy dłonią. Jeśli będzie zbyt luźna, dosypujemy niewielką ilość bułki tartej.

DSC_7789

Z masy ryżowej formujemy 10 niedużych kotlecików.

DSC_7820

Do miski wbijamy drugie jajko i dokładnie roztrzepujemy. Bułkę tartą wysypujemy na płaski talerzyk. Kotleciki zanurzamy z obu stron w jajku i panierujemy w bułce tartej. Odkładamy je na czysty talerz.

DSC_7845

Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju. Kotleciki smażymy z obu stron do zrumienienia.

DSC_7850

Usmażone kotleciki odkładamy na papierowy ręcznik.

DSC_7906

Kotleciki podajemy z ulubionym dipem.

DSC_7879

•ᴗ• Zdjęcie Warzywne Inspiracje
http://Zdjęcie%20Warzywne%20Inspiracje

Kukurydza Złocista BIO

Kukurydza Bio Bonduelle to naturalnie słodka (bez dodatku cukru) kukurydza o chrupiących, soczystych ziarnach w intensywnym żółtym kolorze pochodząca z upraw ekologicznych. Kukurydza Bio Bonduelle to także wysoka zawartość błonnika.

Napisz komentarz

Oceń przepis:
Tosty francuskie z sałatką z kukurydzy - Krok 6

Tosty francuskie z sałatką z kukurydzy

Tortilla z ziemniakami, pieczarkami i groszkiem

Tortilla z ziemniakami, pieczarkami i groszkiem

Pasta z makreli z kukurydzą i chili

Pasta z makreli z kukurydzą i chili

Zobacz więcej takich przepisów