Your browser does not support JavaScript!

Składniki

  • 1 mała puszka Kukurydzy Bio Bonduelle

  • 100 g ryżu (pół szklanki)

  • 1 cebula

  • 1 opakowanie tuńczyka w puszce (waga po odcieku 130 g)

  • kilka gałązek natki pietruszki

  • 2 jajka

  • bułka tarta do zagęszczenia masy oraz do panierowania kotletów

  • 1-2 łyżeczki gładkiej musztardy (ilość do smaku)

  • skórka otarta z połowy cytryny

  • sól i pieprz do smaku

  • olej do smażenia

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Przygotowanie

1

DSC_7771

Ryż płuczemy na sicie, aż woda z płukania będzie przezroczysta. Umieszczamy go w garnku, wlewamy szklankę wody, dodajemy sól do smaku (około 1/3 łyżeczki), przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez około 15 minut, aż ryż wchłonie całą wodę. Ugotowany ryż spulchniamy widelcem i przekładamy do miski, odstawiamy do przestygnięcia.

2

DSC_7755

Cebulę siekamy w kosteczkę, natkę drobno siekamy. Ocieramy skórkę z połowy cytryny.

3

DSC_7764

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy cebulę, smażymy przez 3-4 minuty, aż cebula się zrumieni. Studzimy.

4

DSC_7781

Do ryżu dodajemy cebulę, posiekaną natkę, skórkę z cytryny, odsączonego i podzielonego na kawałki tuńczyka, pół puszki odsączonej kukurydzy, musztardę. Masę na kotleciki przyprawiamy sporą ilością pieprzu i w razie potrzeby solą do smaku.

5

DSC_7784

Wbijamy jajko, masę dokładnie wyrabiamy dłonią. Jeśli będzie zbyt luźna, dosypujemy niewielką ilość bułki tartej.

6

DSC_7789

Z masy ryżowej formujemy 10 niedużych kotlecików.

7

DSC_7820

Do miski wbijamy drugie jajko i dokładnie roztrzepujemy. Bułkę tartą wysypujemy na płaski talerzyk. Kotleciki zanurzamy z obu stron w jajku i panierujemy w bułce tartej. Odkładamy je na czysty talerz.

8

DSC_7845

Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju. Kotleciki smażymy z obu stron do zrumienienia.

9

DSC_7850

Usmażone kotleciki odkładamy na papierowy ręcznik.

10

DSC_7906

Kotleciki podajemy z ulubionym dipem.

:)

DSC_7879

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Malwina Bareła

Czy wiesz, że...

Kukurydza to obok pszenicy i ryżu najpopularniejsza roślina uprawna świata. Jeden jej “kłos” może ważyć 40 dag. Kukurydza była podstawowym pożywieniem Inków, Azteków i Majów. Dziś jada się ją głównie w postaci płatków, kasz i mąki kukurydzianej. Wszyscy znają popcorn, a popularnością zaczyna cieszyć się też olej kukurydziany. (więcej)

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu