
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- średnie
W niewielkim garnku roztapiamy masło, uważając, by się nie przypaliło. Następnie dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Podsmażamy przez chwilę, nie pozwalając, by zasmażka się zrumieniła.
Do gorącej zasmażki dolewamy stopniowo mleko i śmietankę. Energicznie mieszamy rózgą, by nie powstały grudki. Gotujemy na wolnym ogniu, często mieszając przez około 5 minut.
Do sosu dodajemy posiekany koperek. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Odstawiamy pod przykryciem.
Kiełbasę obieramy z osłonek. Dodajemy połowę drobno posiekanych pieczarek marynowanych i wyrabiamy masę jak na kotleciki mielone. Kiełbasa jest już doprawiona, nie wymaga soli ani pieprzu.
Z masy formujemy lekko spłaszczone kotleciki. Powinno wyjść około 10 sztuk. Smażymy na złoty kolor z każdej strony na niewielkiej ilości oleju lub oliwy. Usmażone kotleciki przekładamy do sosu koperkowego razem z resztą marynowanych pieczarek.
Pierwsze jej hodowle zakładane były we Francji jeszcze w XVI wieku. Była to zasługa francuskiego agronoma Oliviera de Serres. Pierwsze pieczarki wyhodowane we Francji były bardzo drogie i uchodziły za rarytas, prawie na równi z truflami. Szybko jednak zyskały dużą popularność, nie tylko we Francji. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej