W niewielkim garnku roztapiamy masło, uważając, by się nie przypaliło. Następnie dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Podsmażamy przez chwilę, nie pozwalając, by zasmażka się zrumieniła.
Do gorącej zasmażki dolewamy stopniowo mleko i śmietankę. Energicznie mieszamy rózgą, by nie powstały grudki. Gotujemy na wolnym ogniu, często mieszając przez około 5 minut.
Do sosu dodajemy posiekany koperek. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Odstawiamy pod przykryciem.
Kiełbasę obieramy z osłonek. Dodajemy połowę drobno posiekanych pieczarek marynowanych i wyrabiamy masę jak na kotleciki mielone. Kiełbasa jest już doprawiona, nie wymaga soli ani pieprzu.
Z masy formujemy lekko spłaszczone kotleciki. Powinno wyjść około 10 sztuk. Smażymy na złoty kolor z każdej strony na niewielkiej ilości oleju lub oliwy. Usmażone kotleciki przekładamy do sosu koperkowego razem z resztą marynowanych pieczarek.
Napisz komentarz