
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 1 godz.
- średnie
Warzywa kroimy na kawałki i skrapiamy oliwą. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach C.
Upieczone i przestudzone warzywa rozdrabniamy w malakserze lub rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków.
Do masy warzywnej dodajemy jajko, majeranek i 2-3 łyżki bułki tartej. Doprawiamy solą i pieprzem i wyrabiamy jednolitą masę na kotleciki.
Formujemy okrągłe kotleciki i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na oliwie na złoty kolor.
Pieczarki i szczypiorek drobno kroimy. Dodajemy majonez i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z kotlecikami.
Pierwsze jej hodowle zakładane były we Francji jeszcze w XVI wieku. Była to zasługa francuskiego agronoma Oliviera de Serres. Pierwsze pieczarki wyhodowane we Francji były bardzo drogie i uchodziły za rarytas, prawie na równi z truflami. Szybko jednak zyskały dużą popularność, nie tylko we Francji. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej