
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- średnie
W rondelku rozpuścić masło, wrzucić mąkę i zasmażyć, aż będzie lekko złota. Dodać mleko i mieszać, aż powstanie gęsty sos beszamelowy. Ser zetrzeć na tarce, dodać do sosu i mieszać, aż się rozpuści.
Brokuły krótko podgotować w osolonym wrzątku, dodać do sosu.
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, natrzeć solą, pieprzem i podsmażyć na oleju, dodać do sosu. Makaron ugotować al dente, wymieszać z sosem.
Nazwa „brokuł” pochodzi od włoskiego słowa „brocco” oznaczającego „łodygę zakończoną kwiatem”. Prawdopodobnie pochodzi z Cypru. Był powszechnie uprawiany w starożytnej Grecji i Rzymie, gdzie w I wieku n.e. był przygotowywany z oliwą, białym winem i czosnkiem. Powoli jednak znikał z talerzy Włochów, aby pojawić się w XVI wieku we wschodniej części basenu Morza Śródziemnego i północnej Europie. We Francji warzywo spopularyzowała Katarzyna Medycejska, żona króla Henryka II, która mianowała brokuły „włoskim szparagiem”. Do Polski sprowadziła je w XVI wieku królowa Bona. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej