Your browser does not support JavaScript! Kurczak po toskańsku z gnocchi z fasoli - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Składniki

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Przygotowanie

1

Kurczak po toskańsku z gnocchi z fasoli - Krok 1

Piersi z kurczaka kroimy wzdłuż na pół. Oprószamy solą, pieprzem i nacieramy przyciśniętym przez praskę czosnkiem.

2

Kurczak po toskańsku z gnocchi z fasoli - Krok 2

Kurczaka smażymy na złoty kolor na oliwie.

3

Kurczak po toskańsku z gnocchi z fasoli - Krok 3

Fasolę razem z zalewą miksujemy z żółtkiem i mąką na gładką masę. Oprószamy lekko mąką i formujemy wałeczek.

4

Kurczak po toskańsku z gnocchi z fasoli - Krok 4

Wałeczek kroimy na niewielkie kawałki przypominające kopytka. Formujemy gnocchi i gotujemy je 2-3 minuty w osolonym wrzątku.

5

Kurczak po toskańsku z gnocchi z fasoli - Krok 5

Kurczaka zalewamy śmietanką i niewielką ilością wody. Dodajemy rozmrożony szpinak i pokrojone suszone pomidory. Gotujemy 5-7 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Podajemy z gnocchi z fasoli. Całość posypujemy startym parmezanem.

:)

Kurczak po toskańsku z gnocchi z fasoli

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral

Czy wiesz, że...

Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)

Komentarze

  • Emilia
    13 października 2021 o 17:18

    Zastanawiam się gdzie w tym przepisie jest parmezan..

    • Warzywne Inspiracje
      14 października 2021 o 12:43

      Parmezanem posypujemy potrawę przed podaniem – już się znalazł – dziękujemy, że zwróciłaś na to uwagę! <3

    • Jolanta
      20 stycznia 2022 o 23:14

      Parmezanem jest posypana cała potrawa.Tak jest napisane w przepisie.

    • Warzywne Inspiracje
      21 stycznia 2022 o 09:30

      Zgadza się 🙂 Posypujemy całość przed podaniem.

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu