
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- łatwe
Piersi z kurczaka kroimy wzdłuż na pół. Oprószamy solą, pieprzem i nacieramy przyciśniętym przez praskę czosnkiem.
Kurczaka smażymy na złoty kolor na oliwie.
Fasolę razem z zalewą miksujemy z żółtkiem i mąką na gładką masę. Oprószamy lekko mąką i formujemy wałeczek.
Wałeczek kroimy na niewielkie kawałki przypominające kopytka. Formujemy gnocchi i gotujemy je 2-3 minuty w osolonym wrzątku.
Kurczaka zalewamy śmietanką i niewielką ilością wody. Dodajemy rozmrożony szpinak i pokrojone suszone pomidory. Gotujemy 5-7 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Podajemy z gnocchi z fasoli. Całość posypujemy startym parmezanem.
Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej
Zastanawiam się gdzie w tym przepisie jest parmezan..
Parmezanem posypujemy potrawę przed podaniem – już się znalazł – dziękujemy, że zwróciłaś na to uwagę! <3
Parmezanem jest posypana cała potrawa.Tak jest napisane w przepisie.
Zgadza się 🙂 Posypujemy całość przed podaniem.