Kotlety mielone po marokańsku z buraczkami i szpinakiem

Kotlety mielone po marokańsku z buraczkami i szpinakiem

Składniki

  • 1 puszka Buraczków “Ugotowane na parze” Bonduelle 425 ml
  • 500 g mięsa mielonego
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 150 g cebuli
  • 20 g bułki tartej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki liści kolendry
  • ½ łyżeczki mielonych nasion kolendry
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • Sól
  • Pieprz
  • Oliwa do smażenia

Zobowiązania
Bonduelle

http://Zobowiązania%20przepis Tak smakuje dobro

Przygotowanie

Kotlety mielone po marokańsku z buraczkami i szpinakiem - Składniki

Kotlety mielone po marokańsku z buraczkami i szpinakiem - Krok 1

Do mięsa mielonego dodajemy jajko, bułkę tartą, ok. 50 g drobno pokrojonej cebuli oraz przyprawy. Wyrabiamy jednolitą masę.

Kotlety mielone po marokańsku z buraczkami i szpinakiem - Krok 2

Z masy formujemy niewielkie kotlety.

Kotlety mielone po marokańsku z buraczkami i szpinakiem - Krok 3

Kotlety smażymy na oliwie na złoty kolor.

Kotlety mielone po marokańsku z buraczkami i szpinakiem - Krok 4

Na niewielkiej ilości oliwy szklimy resztę cebuli pokrojonej w pióra z posiekanym czosnkiem.

Kotlety mielone po marokańsku z buraczkami i szpinakiem - Krok 5

Gdy cebula zmięknie, dodajemy buraczki z zalewą i chwilę przesmażamy. Na koniec dodajemy szpinak i od razu zdejmujemy z ognia. Jeśli to konieczne, doprawiamy do smaku. Podajemy z kotletami.

Kotlety mielone po marokańsku z buraczkami i szpinakiem

•ᴗ• Kotlety mielone po marokańsku z buraczkami i szpinakiem
http://Puszka%20gotowanych%20buraczków%20na%20parze%20marki%20Bonduelle%20-%20idealny%20składnik%20do%20szybkiego%20i%20zdrowego%20posiłku.

Buraczki Ugotowane na Parze

Dzięki blanszowaniu na parze, a nie w wodzie, Buraczki charakteryzują się idealną konsystencją i smakiem, zachowują głęboki, rubinowy kolor i wiele wartości odżywczych. Doskonale sprawdzą się jako dodatek do ciepłych dań, zup i sałatek. Z odrobiną octu – tak, jak Polacy lubią najbardziej!

Napisz komentarz

Oceń przepis:
Lasagne z mięsem mielonym, bakłażanem i soczewicą

Lasagne z mięsem mielonym, bakłażanem i soczewicą

Roladki z tortilli z nadzieniem szpinakowym i serowym, podane w białej misce na drewnianym stole z dekoracyjną niebiesko-białą serwetą w kratę.

Tortilla z serkiem, ziołami i białą fasolą

Szybki gyros z kurczaka z jogurtowym sosem z groszkiem

Szybki gyros z kurczaka z jogurtowym sosem z groszkiem

Zobacz więcej takich przepisów