
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- łatwe
Do mięsa mielonego dodajemy jajko, bułkę tartą, ok. 50 g drobno pokrojonej cebuli oraz przyprawy. Wyrabiamy jednolitą masę.
Z masy formujemy niewielkie kotlety.
Kotlety smażymy na oliwie na złoty kolor.
Na niewielkiej ilości oliwy szklimy resztę cebuli pokrojonej w pióra z posiekanym czosnkiem.
Gdy cebula zmięknie, dodajemy buraczki z zalewą i chwilę przesmażamy. Na koniec dodajemy szpinak i od razu zdejmujemy z ognia. Jeśli to konieczne, doprawiamy do smaku. Podajemy z kotletami.
Podobnie jak jego kuzynka botwina, wszystkie znane odmiany buraka pochodzą od buraka dziekiego, który do dzisiaj rośnie przy wybrzeżach Oceanu Atlantyckiego i Morza Śródziemnego, a także w rejonach Morze Kaspijskiego i Czarnego. Pierwsze wzmianki o buraku pojawiają się już w VII wieku p.n.e. w pismach z Babilonii. Kolejne uprawy buraka pojawiały się w Grecji i starożytnym Rzymie. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej