
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 45 min.
- łatwe
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonym wrzątku.
Masło i oliwę rozpuszczamy na patelni, dodajemy posiekane w kosteczkę cebule, smażymy na średnim ogniu ok. 10 min.
Do podsmażonej cebuli dodajemy wszystkie przyprawy.
Ugotowane i rozgniecione ziemniaki przekładamy na patelnię z cebulą i przyprawami, dokładamy osączony groszek i posiekane dymki, mieszamy. Ziemniaki doprawiamy do smaku solą, podajemy na ciepło.
Groszek jest jedną z najwcześniej uprawianych przez człowieka roślin. Jego najstarsze nasiona odnaleziono w Anatolii, Iranie, Palestynie i Grecji, i uważa się, że pochodzą jeszcze z epoki kamienia. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej