Your browser does not support JavaScript! Tłuczone ziemniaki garam masala - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Składniki

  • Groszek „Porcja na raz na Twoją Sałatkę” Bonduelle 212 ml

  • 4 dymki

  • 2 średniej wielkości cebule

  • 1 świeże chili

  • 1,5 kg ziemniaków

  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek

  • 2 łyżki masła

  • 2 łyżeczki mieszanki garam masala

  • 1 łyżeczka kuminu rzymskiego

  • 1 łyżeczka sproszkowanego imbiru

  • 1/2 łyżeczki soli

  • 1/2 łyżeczki kurkumy

  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne lub sproszkowanego chili

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Czy wiesz, że...

Groszek jest jedną z najwcześniej uprawianych przez człowieka roślin. Jego najstarsze nasiona odnaleziono w Anatolii, Iranie, Palestynie i Grecji, i uważa się, że pochodzą jeszcze z epoki kamienia. (więcej)


Przygotowanie

1

Tłuczone ziemniaki garam masala - Krok 1

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonym wrzątku.

2

Tłuczone ziemniaki garam masala - Krok 2

Masło i oliwę rozpuszczamy na patelni, dodajemy posiekane w kosteczkę cebule, smażymy na średnim ogniu ok. 10 min.

3

Tłuczone ziemniaki garam masala - Krok 3

Do podsmażonej cebuli dodajemy wszystkie przyprawy.

4

Tłuczone ziemniaki garam masala - Krok 4

Ugotowane i rozgniecione ziemniaki przekładamy na patelnię z cebulą i przyprawami, dokładamy osączony groszek i posiekane dymki, mieszamy. Ziemniaki doprawiamy do smaku solą, podajemy na ciepło.

:)

Tłuczone ziemniaki garam masala

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Anna Petryna

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu