Your browser does not support JavaScript! Kotlety z selera z sałatką z marynowanych pieczarek, pomidorów i jajek przepiórczych - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Regularnie publikujemy nowe, inspirujące przepisy. Czy chcesz, aby Cię o nich powiadamiać?

Składniki

  • 165 g Pieczarek marynowanych tradycyjnych Bonduelle 314 ml (waga po osączeniu z zalewy)

  • 350 g selera korzeniowego

  • 300 g pomidorków koktajlowych

  • 75 ml oliwy

  • 40 g bułki tartej

  • 15 ml soku z cytryny

  • 10-12 jajek przepiórczych

  • 2 jajka

  • 1 łyżka świeżego majeranku (lub ½ suszonego)

  • Pęczek natki pietruszki

  • Pęczek szczypiorku

  • Sól

  • Pieprz

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Czy wiesz, że...

Pierwsze jej hodowle zakładane były we Francji jeszcze w XVI wieku. Była to zasługa francuskiego agronoma Oliviera de Serres. Pierwsze pieczarki wyhodowane we Francji były bardzo drogie i uchodziły za rarytas, prawie na równi z truflami. Szybko jednak zyskały dużą popularność, nie tylko we Francji. (więcej)


Przygotowanie

1

Kotlety z selera z sałatką z marynowanych pieczarek, pomidorów i jajek przepiórczych - Krok 1

Jajka przepiórcze gotujemy na twardo. Następnie przelewamy zimną wodą i obieramy.

2

Kotlety z selera z sałatką z marynowanych pieczarek, pomidorów i jajek przepiórczych - Krok 2

Seler obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy połowę bułki tartej, 2 jajka, posiekany lub suszony majeranek, połowę natki pietruszki oraz połowę szczypiorku. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.

3

Kotlety z selera z sałatką z marynowanych pieczarek, pomidorów i jajek przepiórczych - Krok 3

Z powstałej masy formujemy kotleciki i panierujemy je w pozostałej bułce tartej.

4

Kotlety z selera z sałatką z marynowanych pieczarek, pomidorów i jajek przepiórczych - Krok 4

Kotlety smażymy na niewielkiej ilości oliwy na złoty kolor na średnim ogniu z każdej strony.

5

Kotlety z selera z sałatką z marynowanych pieczarek, pomidorów i jajek przepiórczych - Krok 5

Pomidory, marynowane pieczarki oraz jajka przepiórcze kroimy na połówki lub ćwiartki. Dodajemy posiekany szczypiorek oraz natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny. Podajemy z usmażonymi kotletami.

:)

Kotlety z selera z sałatką z marynowanych pieczarek, pomidorów i jajek przepiórczych

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu