Składniki

  • 310 g opłukanej Białej Fasoli Bonduelle
  • 150 g suszonych pomidorów z oleju
  • 10 g oleju z suszonych pomidorów
  • 250 g ziemniaków
  • 700 ml bulionu warzywnego
  • 400 g cebuli białej
  • 15 g czosnku (3 ząbki)
  • 1 łyżeczka majeranku

Do dekoracji:

  • 60 g jarmużu
  • 10 g oleju
  • Sól i pieprz
  • 40 g pestek z granatu
  • 20 g orzechów laskowych

Zobowiązania
Bonduelle

http://Zobowiązania%20przepis Tak smakuje dobro

Szukasz przepisu na zupę, która będzie nie tylko odżywcza i pyszna, ale też będzie doskonale prezentować się na przyjęciu? Zaskocz rodzinę lub gości nową odsłoną klasycznej zupy fasolowej. Do jej przygotowania użyjemy białej fasoli, która jest doskonałym roślinnym źródłem białka oraz błonnika. To jej zawdzięczać będziemy aksamitną, gęstą konsystencję, którą skontrastujemy z chrupiącymi chipsami z jarmużu, orzechami laskowymi i owocami granatu. Sprawdź przepis na krem z białej fasoli!

Przygotowanie

Przygotowane składniki na zupę krem z białej fasoli

Na oleju z pomidorów podsmażamy posiekaną w kostkę cebulę, dodajemy czosnek i smażymy 3 minuty.

Zalewanie bulionem pokrojonych w kostkę ziemniaków

Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, zalewamy bulionem, gotujemy 10 minut.

Blendowanie składników na krem z białej fasoli

Dodajemy fasolę i pomidory, gotujemy 5 minut, doprawiamy i blendujemy.

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni (termoobieg).

Mieszanie jarmużu z oliwą

Jarmuż mieszamy z oliwą, solą i pieprzem. Wykładamy na papier do pieczenia. Pieczemy 5-7 minut, aż powstaną chipsy.

Zupę nalewamy do misek i dekorujemy chipsami z jarmużu, granatem oraz orzechami.

•ᴗ• Krem z białej fasoli - gotowe danie
http://Puszka%20białej%20fasoli%20marki%20Bonduelle%20z%20systemem%20oceny%20wartości%20odżywczych%20Nutri-Score.

Biała Fasola

Fasole używane są w kuchni międzynarodowej już od bardzo dawna. Nadają daniom smak i walory odżywcze. Te od Bonduelle charakteryzują się niezwykłą chrupkością. Biała Fasola świetnie sprawdzi się jako składnik sałatek, zup, past, a także w daniach wegetariańskich i wegańskich.

Krem z fasoli białej – nowy pomysł na klasyczną zupę fasolową

Klasyczna zupa fasolowa to stary przepis, który znajdziemy nie tylko w kuchni polskiej (np. w tradycji Beskidów), ale też hiszpańskiej (fabada austuriana z rejonu Gór Kantabryjskich), amerykańskiej (zupa nazywana senatorską) czy bułgarskiej. Zazwyczaj jest to pożywne danie jednogarnkowe, które przygotowywało się w okresie jesienno-zimowym na rozgrzewkę. Fasola znana była ze swoich właściwości odżywczych. Zawiera bardzo dużo białka i błonnika, a więc dobrze zaspokaja głód. Ponadto jest źródłem lizyny i witamin z grupy B[1].

[1] https://dietetycy.org.pl/fasola/.

Napisz komentarz

Oceń przepis:
Sałatka wiosenna - gotowe danie

Sałatka wiosenna z ciecierzycą i kukurydzą

Czekoladowe ciasto proteinowe

Czekoladowe ciasto proteinowe z ciecierzycy

Sałatki strączkowe podane na okrągłych talerzach

Sałatki strączkowe

Zobacz więcej takich przepisów