Szukasz przepisu na zupę, która będzie nie tylko odżywcza i pyszna, ale też będzie doskonale prezentować się na przyjęciu? Zaskocz rodzinę lub gości nową odsłoną klasycznej zupy fasolowej. Do jej przygotowania użyjemy białej fasoli, która jest doskonałym roślinnym źródłem białka oraz błonnika. To jej zawdzięczać będziemy aksamitną, gęstą konsystencję, którą skontrastujemy z chrupiącymi chipsami z jarmużu, orzechami laskowymi i owocami granatu. Sprawdź przepis na krem z białej fasoli!
Krem z fasoli białej – nowy pomysł na klasyczną zupę fasolową
Klasyczna zupa fasolowa to stary przepis, który znajdziemy nie tylko w kuchni polskiej (np. w tradycji Beskidów), ale też hiszpańskiej (fabada austuriana z rejonu Gór Kantabryjskich), amerykańskiej (zupa nazywana senatorską) czy bułgarskiej. Zazwyczaj jest to pożywne danie jednogarnkowe, które przygotowywało się w okresie jesienno-zimowym na rozgrzewkę. Fasola znana była ze swoich właściwości odżywczych. Zawiera bardzo dużo białka i błonnika, a więc dobrze zaspokaja głód. Ponadto jest źródłem lizyny i witamin z grupy B[1].
[1] https://dietetycy.org.pl/fasola/.
Napisz komentarz